Monday, March 14, 2011

Baldu Merah


Ingatkan kain je ada kain baldu, rupanya kek pun ada nama baldu merah atau nama glamer nyer Red Velvet Cake. Lately ni kek ni memang tersangat lah terkenalnya. Rata2 orang kalau dengar nama kek ni jer mcm dah terliur.. maklumlah nama pun ala2 grand gitu. Pastu harga pun boleh tahan mahalnya..

Sebagai pencinta kek tegar, saya pun wajib lah mencuba kan. Tengah hari semalam tiba2 membuak2 rasa nak makan kek. Tiap kali saya terasa mcm gitu, saya mesti dah gatal tangan nak buat kek le tu. So, terfikir2 kek apa nak buat kali ni. Birthday Acip hari tu, saya buat carrot cake.. licin.. So, akhirnya terus terfikir nak buat Red Velvet ni. Actually saya dah bercadang nak buat kek ni utk birthday adik saya, tapi dek kerana aral yang melintang pukang, tak dapat nak buat. (nanti saya citer dlm entri lain.. aral apa yang melintang tu..). So proses membancuh start kul 3 petang. Untuk pengetahuan, proses nak buat nya memang remeh. Sebab tu lah bila beli kat kedai memang mahal. Nak kata bahan2 nya mahal, tak jugak.. tapi habis lah jugak satu setengah botol food coloring saya.. cuma kos nya tak lah semahal cheese kek yang saya pernah buat.

Alhamdulillah, siap buat cream cheese frosting sekitar kul 8 malam.. Bukan apa, saya makesure kek ni betul2 dah sejuk baru buat frosting. Sempat lah jugak saya bawak anak2 main kat padang petang tu.. tak ada lah dari kul 3 ptg sampai 8 malam saya mengadap kek tu je kan.. So, rasanya alhamdulillah.. sodap jugak (nanti ckp sedap sangat mcm masuk bakul angkat sendiri la pulak kan..), tapi melihat ekspresi en suami dan kawan2 opis yang dah rasa, diorg kata sedaaaaaaapp.. heheheh.. alhamdulillah... sambil memuaskan tekak saya, sambil la saya dapat jamu kawan2..ehhehe.

5 comments:

ohbukan said...

waaahh..nak order..nak order...sebelum ni dok tgk kat blog orang, mmg terliur sgt...nampak sgt 'mewah' kaler nyer kan, sepadan ngan nama kek tu...sedap yer. kak....? (kecuq ayaq liuq)

adenium said...

namapak gambar pon... rasanya sdap tuh.... hmmm... bestnya....

as a.k.a axa87 said...

eheheh.. alhamdulillah, diorg kata sedap...hehehehe

sato17 said...

mmg sgt sedap la k.as.... tenkiuuuuu beri muchhhh.... baby sgt suker... tak penah saya pulun makan kek sebanyak ni..eces.. :D

mscabbage said...

Nak recipe