Wednesday, November 29, 2006

Selamat Hari Lahir Mak

A'kum...
Salam di pagi Rabu yang dingin bagi axa. Badan masih sakit dan ditambah dengan batuk pulak. Tak apa la, terhapus jugak dosa2 kecil axa dengan sakit yang Allah turun kan ni. Kan telah dikatakan, sakit itu penghapus dosa2 kecil. Tu la, banyak dosa ni.. he he he.

Hari ni 29 November. 60 tahun yang lepas emak axa di lahirkan sebagai anak yang ke 5 dalam keluarganya. Sharipah binti Ishak, nama yang setiasa tersemat dalam hati axa. Terletak antara yang tertinggi. Mak axa dilahirkan dalam keluarga yang agak susah pada masa tuh. Ini mengikut cerita mak la. Seawal darjah 6 mak terpaksa berhenti sekolah walaupun pada masa tu pelajaran mak baik dan ditawarkan meneruskan pelajaran. Keluarga mak susah. Arwah atok pun meninggal dalam usia yang muda. Jadi mak pun dalam usia yang muda, kena tolong untuk menyara keluarga. Macam2 yang pernah mak buat, kait kelapa, kerja kilang todi dan akhirnya mak bekerja di bandar Klang yang menemukannya dengan ayah. Antara semua adik beradik mak, hanya mak sahaja yang berkawin dengan jejaka pilihan hati nya. Yang lain2, semua atas aturan keluarga dan most of them kawin sepupu. Mak je yang kawin suka sama suka dan tak ada pertalian keluarga dengan ayah.

Sekarang mak sibuk bela cucu kesayangan dia si Aszra tuh. Suka tengok mak happy bela cucu. Kalau dulu masa axa belum kawin, mak sibuk suruh kawin. Dan masa axa belum pregnant mak sibuk suruh cepat2 dapat kan dia cucu dan sekarang impian mak dah tercapai. Mungkin mak dah rasa hidupnya dah complete sebab dah ada segalanya.

"Mak, Ida doa kan mak sihat selalu, panjang umur dan murah rezeki. Harap mak dapat lupakan apa je perkara2 tak penting yang menyedihkan dalam hidup mak. Selagi Ida bernyawa, selagi tu Ida akan pertahankan mak. Biar kan orang2 yang jahil tuh, terus dengan dunia mereka. Yang penting kita sekeluarga tak pernah mengemis apa2 dari mereka. InsyaAllah.. kebenaran akan menghapus setiap keburukan dan tohmahan... Selamat Hari Lahir Mak.."

Tuesday, November 28, 2006

Aku hanya punya 5 hari seminggu

Aku hanya punya 5 hari seminggu,
untuk menyatakan setiap perasaan,
untuk mengingati setiap kenangan.

Dahulu,
pernah wujud 7 hari seminggu,
namun,
2 hari terpaksa aku korbankan,
dan tinggal la 5 hari untuk ku.

Aku hanya punya 5 hari seminggu,
Itu pun sekadar beberapa jam sehari,
sekadar beberapa minit se jam.

Jangan rampas 5 hari seminggu ku ini,
biar kan aku bahagia dengan 5 hari seminggu ku ini,
kerana aku pasti,
suatu masa nanti,
waktu akan membawa 5 hari seminggu ku pergi,
hari demi hari,
sehingga aku tiada hari lagi...

Semua Tentang Kita



Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati
Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita

Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa


A'kum, salam di pagi selasa. Cuaca nampak cerah, namun tak secerah kesihatan axa ni. Hari ni axa kembali bekerja selepas terpaksa cuti sakit semalam. Tiga hari tak boleh nak bangun. Dan semalam masih lagi terlantar. Alhamdulillah.. petang semalam semakin elok dan hari ni kembali bekerja walaupun sakit masih bersisa. Tak boleh cuti panjang. Kerja banyak, dan lepas2 ni mesti akan ambik cuti lagi...so selagi daya, bangun dan bekerja la.

Kat atas tuh ada lagu Semua Tentang Kita nyanyian Peter Pan. First time dengar axa suka. Dari jumaat hari tu nak paste kan lagu tu kat sini. Bukan apa, lagu ni lirik dan melodinya simple, tapi menggambarkan kenangan yang tercatit di dalamnya. Tak kira la kenangan dengan sesiapa tapi bagi axa, dengar lagu ini, axa pasti mengingati kenangan2 yang indah sepanjang hidup axa. Ingat pada kawan2, ingat pada sahabat.. Pada kawan2 dan sahabat axa, maaf kan axa andai axa pernah terlupa, tapi dengar lagu ni, axa tersenyum...mengingati anda semua.....

Ok la.. malas nak tulis panjang2. Cukup untuk hari ni. Banyak yang perlu diselesaikan hari ni.

Thursday, November 23, 2006

Sepi Sekeping Melodi



'kum

Salam di petang Khamis yang bercuaca lembap. Tiap2 hari cuaca lembap. Nasib baik axa ni tak lembap. Hari ni axa agak sibuk dengan kerja2 web site. Update new event, meeting dengan marketing department. Mcm2 betul idea marketing department. Walaupun macam memerlukan banyak masa untuk buat, tapi bagi axa, idea HOD marketing tuh memang boleh diterima pakai. Memang layak jadi Head.

Hari ni axa tak tahu nak cerita apa. Saja petang2 ni singgah kat blog. Rindu lagi kat aszra sebenarnya. Baru tadi call dia. Sekarang ni, sejak dah membesar bagai johan, every time axa call rumah, aszra mesti nak jugak dengar kat gagang telefon tu. Kalau tak bagi, memang boleh dengar dia merengek. Pandai sungguh aszra ya. Dan bila letak gagang kat telinga dia, axa pun panggil2 la nama dia. Mak kata dia senyum2. Maybe sebab dengar ibu dia panggil nama dia. Rindunya kat aszra. Semalam balik, aszra tengh tidur. Dengar suara ibu panggil je terus bangun dan senyum2. Pastu main2 dengan ibu ngan mamacu. Memang dah besar anak ibu. Gigi pun dah tumbuh 2 batang. Walau pun belum merangkak, aszra dah start menonggeng2 angkat punggung. Tak lama lagi merangkak la tuh.. aszra ooo aszra...

Kat atas ni ada lagu dari youtube sahabat axa. Tajuk lagu tuh Sepi Sekeping Melodi. Dia yang cipta lagu tu sendiri, berdasarkan pengalaman hidupnya sekarang, kira sedang bersedih la. Sabar ya. Kenapa sedih? Dengar lirik boleh faham kot..So jom layan lagu ni.. best!

Wednesday, November 22, 2006

Aku cinta aku rindu

A'kum..

Salam di pagi rabu yang lembap cuacanya. Bangun lambat hari ni axa gara2 balik lambat malam tadi. Malam tadi axa ada liga bowling di EP. Aduh..sedih la, axa kalah 4-0 ngan pihak lawan dan team pun kalah 5-11. Adoi.. memang power mamat EN K dari Night Warrior tu memang power la. Dia follow je. Axa buat 218 dia plak buat 233. Hishhhh....Tak apa, banyak kena improve ni. Lepas2 raya ni memang berat betul urat saraf ni. Tak boleh jadi..sorry yer geng2 MB Beta.

Weekend lepas, sabtu ahad dipenuhi dengan agenda. Sabtu, axa ke Setia Alam, jumpa lawyer dari Soo Tien Meng untuk sign agreement bank untuk rumah idaman axa. InsyaAllah pertengahan 2008, axa duduk rumah baru. Sambil tuh melawat tapak rumah tuh. Tengah buat piling. Loan dah lepas, S&P dah sign, tinggal nak settle kan 10% down payment je. 30k tuh..habis kwsp axa. Tak apa, ni kira investment. Untuk kebaikan keluarga jugak kan. Manalah tahu hidup tak lama, at least ada tinggalkan harta. Axa tengok plan bandar setia alam, akan complete betul2 dalam tahun 2015. Diaorg nak jadikan bandar setia alam mcm subang jaya, putra jaya. Best..sekolah je ada 33 buah sekolah rendah dan menengah. Rumah je ada 40 ribu rumah. sekarang ni baru buat fasa 1. Fasa 1 a dan bagi kunci, dan axa fasa 1 b. Nanti kalau dah masuk rumah baru, boleh la axa buat house warming. Lupa plak, rumah yang axa beli ni jenis Double Story Semi D Link. Ada tanah..boleh la buat gardening. Itu impian axa selama ni. Nak rumah ada tanah. Mudah-mudahan panjang umur untuk duduk kat rumah tuh.

Ahad pulak, pergi wedding dan open house. Konvoi 3 kereta (axa, ayah aszra, aszra, kesum, zam, sato, wayi, hajar) Dari Klang bergerak ke wedding di Segambut. Tahniah Fazlan dan isteri. Dari Segambut, ke Seri Kembangan pulak, gi jemput seorang tuan putera Afat yang kononnya rim keta mak dia bengkok, dan dari situ ke Sg Pelek(bergaduh2 dlm kereta cam mana nak pronounce nama tempat ni), wedding Premos atau nama sebenarnya hanafe. Tahniah ye. Dari situ, singgah ke Pantai Bagan Lalang. Sempat la duduk mengambil angin sepoi2 language sambil buat ketupat pasal kes Altantuya. Lepas solat zuhur, bergerak dari situ untuk hantar kembali putera afat. Dari Seri Kembangan terus ke Bandar Mahkota Cheras, gi open house la pulak. Agenda hari tu memang makan makan makan. Dalam pukul 8 lebih bertolak balik. Sampai rumah wan dan atok tak ada. Gi majlis raya JKK Kapar kat dewan. Patut la sibuk semacam kat dewan tuh. Letih la..tak larat nak pergi. Memang all rounder la satu hari. Aszra pun penat semacam.

Ok la.. nak sambung kerja. Hari ni ada Intellectual Discourse Series untuk bulan ni. Di jangka ramai yang akan turunn sebab speaker ni Dr Chandra Muzaffar dengan tajuk dia Being Malaysian. Dan yang penting hari ni, dari pagi axa terlalu RINDU pada ASZRA. Tunggu ya, petang ni ibu balik....yahoooooooooo

Monday, November 20, 2006

Bila diri dilupakan

Bila diri dilupakan,
Apa yang indah hanya akan menjadi igauan,
Bila diri dilupakan,
Takhta yang dijejak dirampas orang.

Bila diri dilupakan,
Segala janji yang pernah termetrai tinggal simpulan,
sedang talinya telah pun diputuskan,
agar janji janji baru bakal diciptakan.

Bila diri dilupakan,
Diganti dengan yang lebih hebat dan memuaskan,
Pasti terus ditinggalkan.
Kasihan...hidup la dalam kegagalan,
Menanti mati datang beriringan.

Thursday, November 16, 2006

Kenangan di Jamuan Hari Raya


Bersama ex-courseware department
Dari kiri: Zul, Kem(tumpang je tuh), Pijot, Axa, Kak Noor, Kak Zila, Kak Tini, Kak Anne, Mary, Jaja, Peni


Orang-orang dapur Jamuan Raya UNITAR
Dari kiri: Ayu, Kak Niza, Jaja, Axa, Kak Ta


Hanya kami di Corporate Communication Department
Dari kiri: Jaja, Axa, En. Azman (boss), Ayu

Thursday, November 09, 2006

Aku Bukan Pilihan Hati mu

Jom layan lagu ungu ni. Rasa mcm best plak dengar. Sayu jer.. he..he.he..



Jika memang diriku
Bukanlah menjadi pilihan hatimu
Mungkin sudah takdirnya
Kau dan aku
Takkan mesti bersatu

Harus selalu kau tahu
Ku mencintamu sepanjang waktuku
Harus slalu kau tahu
Semua abadi untuk slamanya

Karena ku yakin
Cinta dalam hatiku hanya milikmu
Sampai akhir hidupku
Karena ku yakin
Di setiap hembus nafasku
Hanya dirimu
Satu yang slalu ku rindu

Sepi sekuntum mawar

Dari hanya kudup yang kecil,
Ia menjadi idaman setiap mata,
Warnanya mencerah suasana,
Harumnya mengusik jiwa.

Maka,
Terpagar la Ia,
Tanda Ia ada yang punya.

Datang sang kumbang berterbangan,
Menyapa di saat Ia kesunyian,
Melepasi pagar yang tercancang,
Lena Ia bersama impian.

Sang kumbang datang dan pergi,
Menjenguk selagi Ia mampu berseri,
Selagi mampu mengikat janji,
Walau telah terpatri,
Tangan itu pasti memiliki.

Saat perpisahan bertandang jua,
Ia hanya mampu berserah,
Di petik di hias di jambangan,
Sang kumbang hanya mampu berterbangan,
Tak pernah bisa menunai setiap impian.

Kelopak demi kelopak bakal gugur,
Tanda tiada seri untuk didekati,
Tangan pun hanya bakal mengeringi,
Sang kumbang sudah lama pergi,
Tinggallah,
Sekuntum mawar tergantung sepi.

Wednesday, November 08, 2006

Setengah hari bersama anak2 Jepun



A'kum..

Salam di petang Rabu yang baru lepas hujan kat Kelana Jaya ni. Hari ni agak sibuk sikit. Pagi pukul 9 axa terpaksa menggantikan Jaja yang MC hari ni. Sakit perut katanya. Hari ni ada lawatan dari Kanoya High School, Jepun. Hait..hait.. Memang diaorg ni tepat pada masa la. Kul 9 je memang dah ada kat depan UNITAR ni. Ada 6 bas persiaran dan menanti dengan muatannya yang terdiri daripada pelajar2 dari jepun seramai 350 orang.

Axa kena ambik gambar untuk program ni. Tengok muka student2 jepun ni sama je. Ada yang comel2 dan yang paling penting semuanya mata sepet. Axa ni bukan pernah bercampur gaul dengan orang jepun pun. Selalu tengok drama dan filem jepun ada ler kan. Masa staff dan student Unitar handle student yang ramai ni masalah besar yang timbul ialah masalah bahasa. Diaorg ni boleh dikatakan 95% tak faham bahasa inggeris langsung termasuk la pengetua diaorg. Baru la axa tahu yang sistem pendidikan Jepun bukan macam kat Malaysia. Kalau kita di sini, BM bahasa rasmi dan BI tuh bahasa antarabangsa dan wajib dipelajari oleh semua. Tapi kat Jepun, memang tak ada subjek BI pun dalam silibus mata pelajaran diaorg.Patut la budak2 Jepun ni tak faham sepatah haram pun. Punya la susah nak berkomunikasi.Sampai ada yang pakai bahasa isyarat. Sib baik ada tourist guide yang membantu.

Bila difikirkan balik, tengokla betapa negara Jepun ni, dia tak kisah langsung pasal bahasa inggeris. Walaupun kononnya seluruh dunia guna BI untuk berkomunikasi, orang jepun tak pernah hairan pun kan. Mereka bangga dengan bahasa mereka. Selagi mereka mampu buat kerja dengan baik, tak pandai ckp omputih tuh pun tak apa. Bukan mcm kat sini, sampai ada jugak Malaysian yang konon2nya 'look stupid when speak malay'. Apa punya orang la ni. Hari ni kita boleh tengok orang Malaysia yang dah semakin ramai tak reti ckp bahasa Melayu. Then, kalau ckp bahasa Melayu ni tak ada standard. Pung pang pung pang..semua nak kena cakap omputih. Jepun, tuh..tak payah terror BI pun negara dia boleh maju. Ni Malaysia, kalau tak fluent in english.. memang tak ada tempat la nampak gayanya. Kerja kilang aje la... Malaysian sendiri yang tak bangga pada bahasa sendiri. Bukan axa kata BI tuh tak penting. Memang BI tuh bahasa global, tapi kita ada identiti sendiri, budaya dan bahasa sendiri. Walau sehebat mana kite dengan BI, kita juga perlu hebat dengan Bahasa Melayu kita. Baru la seimbang.

Kaki axa terasa penat sangat. Ke hulu ke hilir ambik gambar. Pelajar2 jepun ni pun nampaknya seronok. Ada program main batu seremban, main congkak. Mereka diperkenalkan dengan budaya Malaysia yang berbilang kaum. Sempat juga axa bergambar dengan diaorg ni. Sporting juga orang2 jepun ni ya. Ok la.. sampai sini coretan hari ni.. Sayonara..

Tuesday, November 07, 2006

Balada seorang Pengemis II

Seawal pagi,
Aku seorang pengemis yang di herdik,
Aku hanya mahu berehat,
Kerana aku sudah penat.

Namun,
Suara Dia masih menjadikan aku pengemis,
Aku diugut, Aku dipaksa,
Jika aku mahu terus hidup,
Bahagiakan Dia!
Ohh.. Aku lah seorang pengemis
Yang mengemis di kaki hidup.

Telah ditakdirkan,
Aku menjadi pengemis,
Tugas ku hanya satu,
Membahagiakan Dia,
Walau Aku pengemis yang tidak pernah bahagia.
Biarkan aku, biarkan aku,
Kerana Dia tidak pernah tahu.

Monday, November 06, 2006

Big big Girl di hari Isnin

Salam di petang Isnin. Hari ni axa masih kepenatan. Hujung minggu dihabiskan dengan perjalanan dan majlis perkahwinan di Balik Pulau, Pulau Pinang. Ya, penat. Bukan sebab banyak buat kerja tapi, penat duduk dalam kereta. Semalam axa sampai rumah dalam pukul 11 lebih. Jalan jam dalam 5-10 km di area Batu Kawan dan Nibong Tebal. Mana taknya, Konsert JomHeboh tv3 rupanya di Batu Kawan. Orang Penang nak tengok Irwansyah dan Acha kot. Memang axa tak sempat pun tengok diaorg kat tv.

Pagi ni mata memang mengantuk. Sampai di ofis, buat apa2 yang patut. Kul 11 lebih, mata dah tak tahan. Mengantuk tahap Dewa 19 ni. Gi kat surau kecik kat sini dan tidur kejap. Konon2 nak tidur dalam 20 minit ke, alih2 tengok kul 1.50 baru terjaga. Dan yang best Jaja (ofis mate) pun ada kat sebelah. Bila masa dia masuk join tidur ni pun axa tak sedar. Jaja tanya nak makan tak..ya la..lapar la..bangun tidur sure lapar. Selamba je kul 2 keluar pergi beli burger kat depan giant kecik. Boss pun ok je. Memang heaven betul dapat tidur tadi tuh. Segar sikit rasanya.

Ni axa ada browse lagu Big big girl nyanyian Emilia. Popular la jugak satu masa dulu. Ingat lagi masa tuh baru putus dengan bf axa yang pertama. Selalu nyanyi lagu ni nak menyedapkan hati. Yup.. what ever happens, axa tahu, axa perlu jadi BIG BIG GIRL..InsyaAllah...Jom layan Emilia dengan big2 girl.

Friday, November 03, 2006

Berhibur di petang hari..

A'kum.. video ni buat axa tersenyum. Suka tengok aksi adik2 yang belajar kat Brisbane ni. Yang main gitar tuh nama dia Anas, baju biru tuh Amar dan yang ikat rambut tuh Aldrie kot. Dah terkenal budak2 ni kat sana. Pandai belajar, pandai nyanyi, pandai main gitar..jom layan lawak diaorg ni.

Balada seorang pengemis

Di tepian jalanan,
Aku bersendiri,
Aku lapar, Aku dahaga,
Aku mahu minum, Aku mahu makan.

Aku tidak mahu jadi pengemis,
Aku bukan mahu mohon belas.

Datang Dia yang Aku kenal,
Dia menjadikan Aku pengemis,
Dia menjadikan Aku peminta.

Katanya,
"Jika kau tidak mahu wang, mahu makan, maka ikuti la semua syarat2ku,
dan jika kau ingkar, kau hanya akan terus menjadi pengemis!"

Betapa Aku tidak diberikan pilihan,
Untuk menentukan hidupku sendiri,

Siapa yang tahu gejolak hati ku?
Bukan ini yang Aku mahu,
Bukan ini yang Aku impikan,
Berilah aku hidup,
Berilah aku bahagia,
Tidak kah Dia tahu,
Berdarahnya hati ini, bernanahnya jiwa ini,
Walau diturut segala Syaratnya,
Aku tetap menjadi seorang Pengemis!