Tuesday, February 27, 2007

C-University & Cerita Tentang Mereka

A'kum..
Salam di pagi selasa. Hari ni axa busy sangat. Satu hari ni ada event. Last breakfast with president, petang.. farewell address by CEO KUB. Semua nak farewell.

Ni nak cerita.. sabtu dan ahad lepas, Unitar menganjurkan project c-university (caring university). Banyak aktiviti yang dijalankan. Hari sabtu sepatutnya axa bertugas.. tapi axa berada di banting (pengkebumian mak teh). So hari ahad seawal 7 pagi axa dah bertolak dari banting ke kelana jaya. Ayah aszra pun ikut sekali coz ayah aszra dan afat akan menyertai Explore PJ Race yang merupakan salah satu aktiviti untuk c-university ini.

Banyak aktiviti untuk hari ahad ni. Yang paling best, dapat bergambar dengan hantu kuning DIGI yang memang comel2. Tengah hari, ada pertandingan akhir Unitar Idol yang disertai oleh juara2 cawangan unitar seluruh Malaysia.


Explore PJ race bermula di tasik kelana jaya. Lima kumpulan mengambil bahagian. Setiap peserta tidak dibenarkan membawa wang, hp, wallet bersama mereka kecuali kad pengenalan. Mereka bermula dengan berjalan kaki mencari clue2 tertentu untuk sampai ke check point seterusnya. Dan mereka juga akan dibekalkan dengan wang yang terhad untuk dibelanjakan sepanjang perjalanan. Jadi, terpulang la pada strategi mereka untuk menggunakan wang tersebut dengan sebaik2 mungkin. Perjalanan mereka, dari tasik kelana jaya, ke dataran glomac di kelana jaya, dan kemudian terus ke Hotel Holiday Villa dan terus ke Sunway Pyramid. Then, ke Menara MBPJ, Hotel Singgahsana dan Amcorp Mall dan pulang semula ke Kelana Jaya. Akhirnya ayah aszra dan afat berjaya mendapat tempat pertama. Best tu.. Hadiah pertama RM 400 + penginapan di hotel Palace of Golden Horses. Tahniah buat Asrof Abdul Rauf (ayah aszra) dan Rauf Arafat Mohd Arshad.



Monday, February 26, 2007

Mak Teh Dalam Kenangan - Menghadapi Sebuah Kematian

A'kum..
Salam di pagi Isnin. Kepenatan masih lagi terasa. Hujung minggu yang bermula dari hari Jumaat malam di penuhi dengan pelbagai peristiwa suka dan duka, banyak mengajar axa erti kesabaran dan ketabahan.

Jumaat, sekitar pukul 10.45 malam ketika axa sekeluarga sedang asyik menonton American Idol, hp ayah berbunyi dan axa yang menerima panggilan. Tertera nama Najib, sepupu sebelah ayah. Suara najib kedengaran mcm jauh je.. dan mendengar apa yang najib sampai kan.. axa terus terkaku. Kepala axa rasa blank dan tubuh badan rasa menggigil. Dan axa hanya mampu sampaikan pada mak dan ayah, " mak teh dah meninggal". Semua terkejut. Ayah axa terdiam kaku. Nafas nya naik turun. Bagai tak percaya adik nya kembali ke rahmatullah lebih awal. Axa tak mampu berdiri.. masih dalam keadaan terkejut dan sambil tuh terpaksa menenangkan ayah. Menjadi tugas axa menyampaikan berita tu pada semua ahli keluarga yang lain. Kami terus bersiap2 ke banting.

Sampai di banting, jenazah masih belum sampai dari hospital. 15 minit kemudian, jenazah tiba. Kak Ina, anak makteh yang sulung yang mengandung 4 bulan, menerpa ke arah adik dan ayah. Saat tuh terlalu hiba. Dia memeluk ayah.. dan ketika jenazah di turunkan dari van, ayah bagai nak pengsan, melihat jenazah adik nya sendiri. Axa hanya mampu memeluk dan menenangkan ayah. Risau tengok ayah.. bimbang darah tingginya naik dlm keadaan terkejut mcm ni. Kemudian, axa duduk dengan kak Ina.. matanya bengkak. Dia benar2 terkilan.. mak teh tak sempat menyambut cucu pertama nya. Axa tak mampu tahan air mata... masing2 masih tak boleh terima yang mak teh dah tak ada. Menurut kak ina.. malam tuh sekitar pukul 10.15 malam, mak teh tinggal berdua dengan kak ina. Najib, isterinya dan pak teh kerja. Tiba2 mak teh batuk2 dan semakin teruk.. Mcm susah nak bernafas. Kak Ina nak bawak ke hospital dan masa tuh tiba2 je mak teh pengsan. Dengan bantuan jiran sebelah, mak teh di bawa ke hospital dan sampai je di hospital, doktor mengesahkan, mak teh telah pun meninggal dunia. Segalanya berlaku dengan pantas. Ya.. memang semua bagaikan mimpi. Jiran2 di sekeliling pun tak percaya. Menurut mereka, baru petang tadi mereka berborak2.. bergelak ketawa dan mak teh tidak menunjukkan apa2 tanda akan pergi menghadap illahi.

Malam tuh, keluarga axa dan keluarga adik pak teh je yang tinggal menunggu jenazah. Semuanya tidur tidak sempura. Axa sendiri, pukul 3 masih belum mampu melelapkan mata. Sekitar pukul 4.30, abang Mie, suami kak ina yang bekerja di terengganu sampai bersama keluarganya. Sekali lagi situasi sedih berlaku. Pada suaminya kak ina melepaskan kesedihannya. Seawal pukul 6.30 pagi, saudara mara yang jauh dan dekat semakin ramai. Jenazah di mandikan pukul 9 pagi dan terus dikapan kan. Dan sekali lagi.. semua tidak mampu menahan tangisan. Saudara mara terdekat menatap wajah mak teh buat kali terakhir. Axa sempat mencium kedua2 belah pipi mak teh untuk kali terakhir.. Itu lah pertama kali axa mencium jenazah. Sejuk pipi mak teh. Dalam pukul 10. 30..jenazah di sembahyang kan dan diusung ke tanah perkuburan berdekatan. Yang mengusungnya semua anak dan anak2 saudaranya termasuk ayah aszra. Ketika itu, sekali lagi.. air mata setiap yang ada di situ berjujuran. Kak Ina lemah tak berdaya sehingga terpaksa di papah ke dalam rumah. Keadaannya yang berbadan dua tu merisaukan semua. Semua nya selesai sekitar pukul 12 tengah hari. Keluarga axa tidur dan membantu sehinggalah semalam kami balik ke rumah sebab axa, adik dan ayah aszra kerja hari ni. Hari ni mak dan ayah ke banting lagi.. untuk kenduri arwah malam yang ketiga.


Mak teh atau nama sebenarnya Rubiah bt Jabar ialah adik yang ke - 3. Kami terlalu rapat dengan mak teh. Mak teh tidak seperti makcik2 axa yang lain. Axa tak pernah tengok dia sedih, mengeluh atau bermuram. Wajah nya sentiasa ceria. Kalau dengan axa dan adik memang dia sayang. Kami selalu didahulukan berbanding sepupu yang lain. Kalau pergi rumah mak teh.. memang seronok.. dan macam rumah sendiri.. tak malu dah. Kali terakhir bertemu mak teh.. isnin lepas. Memang terdetik di hati axa mengajak mak dan ayah singgah ke rumah mak teh dalam perjalan balik dari bagan lalang. Mak teh biasa la.. ceria je. Siap ajar axa buat carrot cake. Dia memang suka cuba resepi2 baru. Dan suka kalau kiteorg nak belajar. Axa dan keluarga betul2 terkejut 4 hari selepas tu, mak teh pergi buat selama-lamanya. Sukar menerima kenyataan ni, tapi itu lah takdirnya. Makcik yang paling rapat dengan axa dan adik telah pergi dan takkan kembali. Sehingga hari ni, air mata masih terlalu murah untuk gugur ke pipi. Al - Fatihah buat Mak teh yang kami sayangi...

Friday, February 23, 2007

Dont Speak

A'kum.. salam di pagi Jumaat yang mendung je.. Hari ni axa kembali ke ofis. Walaupun tahap kesihatan bukan berada di paras normal, tapi hari ni axa rasa agak kuat untuk bekerja. Semalam, axa balik ke Cheras. Hampir seminggu rumah itu ditinggalkan. Banyak yang axa perlu buat. Bagus juga..at least dapat exercise sikit. Lepas siap semua kerja rumah.. axa dan ayah aszra menonton dvd The Covenant. Menarik citer tuh. Selalunya kalau tengok dvd.. lepas satu jam je axa dah tidur.. tapi cerita ni membuatkan axa terus berjaga. Lagi pun, seharian dah berehat kot.


Semalam 22 Februari. Hmm.. axa tak lupa tarikh itu. Dia pun memang tak lupa tarikh tu. Axa tak salah kah dia.. seperti axa juga.. sering teringat pada tarikh2 yang pernah membawa makna. Walaupun segalanya telah berlalu, tak salah untuk diingati sebagai kenangan. Tak kisah la kenangan suka atau duka sekali pun. Sebab kenangan2 mcm ni la yang mengajar kita erti kedewasaan. Teringat axa pada kata Apek masa ABPBH lepas.. dlm lawak2 nyer tu, axa tertarik pada ungkapannya.."experience is not the best teacher, but the only teacher". Yer la.. pengalaman dan kenangan kite mungkin bukan sentiasa bagus untuk kita.. tapi itu la yang akan mematangkan kita.

Seawal 6.30 pagi tadi, axa terdengar lagu No Doubt - Dont Speak. Hmmm.. lagu ini mengingatkan axa pada seorang sahabat... ya.. kenangan2nya tak mungkin axa lupakan.. walaupun segala nya dah berubah.. tapi dia sentiasa dalam ingatan axa.

You and me
We used to be together
Every day together always
I really feel
I'm losing my best friend
I can't believe
This could be the end
It looks as though you're letting go
And if it's real
Well I don't want to know

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me 'cause it hurts
Don't speakI know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me 'cause it hurts

Our memories
They can be inviting
But some are altogether
Mighty frightening
As we die, both you and I
With my head in my hands
I sit and cry

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me 'cause it hurts
Don't speak
I know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me 'cause it hurts
It's all ending
I gotta stop pretending who we are
You and me
I can see us dying ... are we?
Hush , hush , darling

Mengapa?

Mengapa itu yang kau tanya padaku...
Sedang kan telah kau tahu segalanya
Mengapa itu yang kau lafazkan padaku...
Sedang kan itu hanya menambah luka ku.

Wednesday, February 21, 2007

Aku yang keletihan

A'kum..
Salam di pagi Rabu yang amat sejuk bagi axa pagi ni. Terpaksa menggagahkan diri ke ofis walaupun axa masih kurang sihat. Ada kerja yang perlu disettle kan pagi ni. Dan harap2 nya lepas lunch axa boleh balik. Serious.. tak larat sangat ni. Semua nya rasa sakit. Dah beberapa hari mcm ni.. Hmmmm

Cuti 4 hari mcm tak cuti je.. kepenatan fizikal yang berjalan jauh.. dan juga keletihan mental yang terlalu berfikiran jauh.. membuatkan axa rasa lesu dan rimas. Dan akhirnya.. memudahkan penyakit ini untuk terus datang. Axa dah tak larat sebenarnya nak menelan ubat, nak menahan rasa sakit.. tapi yang terjadi tetap terjadi. Mungkin axa ada usaha untuk memperbaiki.. tapi kadang2 faktor persekitaran yang tidak mahu membantu walau pun tahu kesakitan yang axa alami dan mungkin ada yang menganggap kesakitan ini sekadar alasan meraih simpati. Hmm.. kalau begitu. teruskan la.. kerana axa tetap akan sakit, dan hanya axa yang mengalami kesakitan ini. Dan persekitaran axa akan tetap sama.. tanpa perlu mengambil peduli. Masih kah axa berharap dengan kenyataan2 begini? Bukan mengharap.. tapi sekadar mencoret kan rasa di sini....Mudah-mudahan diberi kekuatan meneruskan sisa-sisa hari.

Teringat axa perbualan dengan ayah aszra, ketika kami menuju ke sebuah pantai.. axa sekadar bercerita tentang kisah persahabatan. Axa cuba mencari di mana silap setiap huluran persahabatan axa. Bukan satu kisah.. tapi ada dua tiga... dan kesimpulannya sama. Bila kesimpulannya sama.. bermakna yang silap... ialah axa dan bukan sahabat2 axa ini. Tapi bersalah kah axa, bila axa mengganggap sahabat ini bagaikan saudara sendiri, tanpa berkira walau apa pun. Dan akhirnya.. mereka ini.. sebenarnya kekal menilai axa sekadar sebagai seorang kawan biasa. Hmmm.. Bukan mengungkit.. tapi setahu axa.. sahabat yang baik.. adalah sahabat yang sentiasa ada di saat suka dan duka, yang saling mendokong dan saling mempertahankan. Tapi mengapa dalam setiap persahabatan yang ikhlas axa hulurkan akhirnya.. sekadar di akhir dengan title "kawan biasa". Kebanyakannya..hanya berkongsi masa susah.. dan masa senang, axa mungkin bukan perkara penting lagi. Axa bukan mahu disanjung atau didahulukan... cukup sekadar terasa yang axa juga dianggap bagaikan saudara... seperti axa menganggap mereka seperti saudara sendiri. Dan rupanya... harapan axa ini silap. Seperti yang ayah aszra katakan.. axa tak boleh mengharap untuk mendapat balasan atas apa juga yang axa berikan. Ya.. axa menganggap mereka saudara.. dan mereka mungkin tidak pernah merasakan yang sama. Jadi usah paksa! Axa takkan paksa.. dan axa telah sedar semua itu. Cuma berdoa.. agar Allah tetap mengekal dan menguatkan axa dalan terus menjadi sahabat yang terbaik

Friday, February 16, 2007

Dia dan Ghost Rider

A'kum...

Sejak tahun lepas lagi, ayah aszra dah bagi tahu axa yang dia tak sabar nak tunggu Februari 2007. Ghost Rider bakal ditayangkan. Hmm.... masa tuh axa tak kisah pun.. bagi axa sama je la mcm movie2 yang lain. Axa masih ingat, masa aszra baru dilahirkan. Ayah aszra sibuk menggeledah almari komik. Untuk pengetahuan, ayah aszra ni ada beratus2 komik. Dan finally dia jumpa apa yang dia nak. Dan dia boleh tunjuk pada aszra yang masih merah tuh. Dia kata.. itu la komik pertama yang dibelinya pada usia 14 tahun dan komik itu la menjadi pengasas kepada hobi nya membaca komik. Dan komik itu ialah.. GHOST RIDER. Kat rumah kami pun ada miniture ghost rider. Dah lama dia beli.

Ayah aszra memang minat ghost rider. Kalau kebanyakan org yang nak tengok filem ni, maybe sebab tengok trailer yang gempak, kepala dan motor berapi. Tapi ayah aszra nak tengok filem ni sebab ini lah filem impian nya sejak kecil. Mula2 axa tak percaya. Tapi beberapa hari lepas.. masa berkunjung ke rumah Kak Aida (kakak ipar), Kak aida ada cakap.. "Asrof sure akan tengok citer Ghost Rider. Favourite komik dia tuh." Dan ibu pun mengiya kan.. Hmm means.. keluarga nya memang tahu ayah aszra peminat setia ghost rider! Dan semalam masa kami tengah minum.. tiba2 ayah aszra dapat satu mesej dari Maleq, kawan dia dari sekolah rendah yang berbunyi,"Dude, bila kita nak tengok OUR CHILDHOOD DREAM MOVIE?"Mak aaaiii.. apa yang ayah aszra ckp memang betul. Movie ni memang movie impian dia dari awal dia baca komik ni. Patut la ayah aszra tak sabar2 dan berdebar2 menanti tayangan Ghost Rider ni. Asyik menghitung hari je kerja nya. Dan penantiannya berakhir semalam. Dan mengikut kata ayah aszra, dia akan repeat tengok sebanyak 5 kali.

Setelah tayangan, axa tanya pada ayah aszra.. so.. apa perasaan? Dia kata.. dia puas hati. Dan axa pun sebenarnya seronok tengok citer tuh. Especially part first time Johnny Blaze jadi bertukar jadi Ghost Rider. Memang cantik scene tuh. Pastu semua part dia jadi Ghost Rider tuh semuanya best. Kagum.. tengok orang berkepala tengkorak berapi.. menunggang motorsikal berapi. Memang mengarut.. tapi axa tahu.. bagi mereka2 yang meminati komik mcm ayah aszra.. ini la yang mereka tunggu-tunggu. Watak yang selama ni hanya dlm lukisan, di jadikan real. Memang puas hati... Tahniah pada ayah aszra.. penantiannya telah berakhir. Dan itu la dia ayah aszra... minat nya tak sama dengan orang lain. Dia bukan sekadar suka.. tapi benar2 minat dan axa dapat rasakan kegilaan dan kegembiraannya.

Seharian yang penat dan membahagiakan

A'kum...

Salam di pagi Jumaat. Hmm hari ni axa lambat! Malas nak cerita kenapa lambat..better citer yang lagi interesting.

Semalam, hari axa dipenuhi dengan banyak aktiviti. Pagi, axa bekerja seperti biasa. Tengah hari sempat sambut birthday Kak Niza, potong kek. Pastu axa bergerak ke UITM. Hari ni ada appoinment dengan En. Azlan, supervisor IS axa. Sebelum tu, axa ke Kolej Mawar untuk hantar duit untuk adik ayu, Tati. Axa sempat menjenguk ke Galeri Tun Razak, di Menara. Cantik betul.. UNITAR pun akan ada galeri tun razak sendiri, cuma tak lah sehebat UITM tuh. Perbincangan axa dengan en azlan berlangsung di pusat e-learning uitm. Axa di perkenalkan dengan en hasrol, salah seorang yang juga terlibat dengan project e-learning dan yang ajuga akan guide axa untuk buat analysis. Agak mencabar sebenarnya tajuk yang diberi pada axa. Analysis yang axa akan buat ini akan digunakan dalam membangunkan sistem bagi membangunkan courseware di UITM. Tapi yang menariknya, di sini ada 2 lagi peluang yang axa rasa perlu axa ambil. Axa hanya perlu berusaha sedikit, dan insyaAllah axa mampu mengambil peluang tuh. Harap2nya tahun 2007 ni membawa perubahan yang besar dalam hidup dan kerjaya axa.

Selesai berbincang, axa terus ke Mid Valley, semata2 nak cari tiket Ghost Rider. Sebenarnya dari pagi axa dah cuba buat phone reservation, tapi semua tempat fully booked. So, axa decide terus ke mid valley. Masa tuh dah pukul 4.30 ptg. Axa tak sampai hati nak kecewakan ayah aszra sebab tuh axa usaha kan juga. Beratur punya la panjang. Dan akhirnya axa berjaya. Axa pasti ayah aszra pasti tersenyum lebar. Kaki axa pulak dah kejang sebab pakai kasut tinggi. Then, axa terus ambik ayah aszra untuk balik rumah. Ayah aszra ni tersengih2. Tak sabar rasanya. Balik tuh singgah pulak kat starbuck leisure mall. Lama tak minum2 mcm tuh ngan ayah aszra. Pastu terus lepak kat rumah coz tayangan Ghost Rider tuh kul 12.30 mlm. Lama tak tengok mid night berdua-duaan dengan ayah aszra.

Dalam pukul 9.30, axa dan ayah aszra keluar ke Kg Baru. Ayah aszra nak belanja makan di Chop & Steak. Kali terakhir makan situ, masa berbuka puasa dengan geng2 MB. Axa happy malam ni. Teringat zaman2 bercinta dulu, masa axa tinggal kat kg baru. Yang paling best baru je axa ngan ayah aszra duduk kat stau corner, ada seorang pemuzik jalanan baru nak mulakan persembahan. Starting lagu dealova.. memang favourite axa tuh. Petikan gitar Yamaha dia memang sedap di dengar. Axa memang cintakan muzik. Dengar dia menyanyi dan memetik gitar, memang buat axa terbuai sekejap. Semua lagu kegemaran axa pulak tu. Dah lama axa tak dengar petikan gitar yang mcm tuh, teringat axa pada seorang sahabat yang agak hebat bermain gitar. Ayah aszra hulurkan sumbangan sebab dia buat kami terhibur. Dalam pukul 10 lebih kami bergerak ke Mid Valley.

Sampai di mid valley pukul 11.00. Tayangan pukul 12.30. Hmm axa mcm mengantuk pulak. Park kereta, dan kami tidur sekejap kat dlm kereta. Pukul 11.45, kami keluar dan lepak2 area panggung. Sambil2 tu tengok org main bowling kat Cosmic Bowl dan ayah aszra sempat pulak main game 2-3 das (pinjam ayat mleo nga sato). Dan kul 12.30... bermula lah citer Ghost Rider. (axa citer kat posting lepas ni).

Memang satu hari yang penat, tapi amat membahagiakan. Hari yang membuka peluang pada axa juga hari yang mengeratkan lagi hubungan axa dengan ayah aszra.

Selamat Bercuti pada semua... Axa juga nak ucap tahniah pada beberapa kawan2 axa yang bakal menempuhi dan memulakan hari bersejarah masing2. Mleo, Sato, Zam, Whosend dan Ida. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan diberkati. Tahniah....

Wednesday, February 14, 2007

Aku dan Melodi Itu

Aku suka melodi itu. Walau melodi itu semakin jauh, aku tetap berlari dan mengejar. Kerana aku tidak pernah membenci melodi itu, aku tidak pernah membuang melodi itu. Mungkin langkah ku kali ini agak perlahan, tapi bukan bermakna aku akan berhenti. Cuma aku agak keletihan dan penat, dalam menyaksikan mereka yang mencintai melodi itu. Aku kadangkala takut, melodi itu tidak akan kudengari lagi hanya kerana mereka yang merampas melodi itu. Ketahuilah wahai melodi, aku akan tetap mendengar dan memerhati, kerana melodi itu, melodi hati ku...

Thursday, February 08, 2007

Masak dan Makan

A'kum..
Salam di petang khamis ni. Kenyang betul axa petang ni. Hari ni kat kat office axa kami buat pot luck lunch. Tapi hanya untuk mereka2 di level 4 je ni. Dalam 10 je semua nya. Semua nya dah start dirancang dari minggu lepas lagi dan Selasa lepas, e-mail confimation pun di hantar oleh kak Mariati tentang tugas membawa makanan ni. Axa ditugaskan sediakan nasi putih.. Hmm memang tak mencabar dan finally Jaja request nak mintak axa masak paprik. Masakan favourite axa tuh.

Semalam axa dah beli bahan2 nak masak paprik + pinjam rice cooker besar kat rumah anjang. Pukul 11, axa, ayu dan kak Niza bergerak ke rumah Ayu untuk proses memasak 3 jenis masakan. Paprik ayam, Ikan Goreng bercili dan Sayur kubis masak lemak. Rumah ayu tak jauh.. kat bukit jelutong je. Sure terkejut dapur rumah Ayu tuh sebab first time masak berat2 kat situ. Kak Niza terus goreng ikan, dan lepas potong sayur axa terus mulakan tugas masak paprik. Hmmm.. berpeluh jugak la. Then giliran ayu masak sayur. Pukul 12.40 kami bertolak balik ke ofis. Jaja pun sibuk dah call sebab diaorg dah lapar sangat. He he he.

Gambar atas ni dipinjam dari blog ayu. Axa dan Kak Niza sedang sibuk memasak kat dapur Ayu yang comel tu.

Sampai office, masing2 dah menunggu dengan muka kelaparan kat bilik meeting. Menu hari ni.
  • Nasi putih - Jaja masak
  • Paprik Ayam - axa
  • Ikan Goreng Bercili - Kak Niza
  • Sambal sotong - Kak Mariati
  • Kubis masak lemak - Ayu
  • Daging goreng kicap - Jaja (actually mak dia yang masak he he he)
  • Kek Coklat - Kak Wana order dengan Zaid
  • Fruit Cocktail - En Azman dan anak2 dia yang buat
  • Air Rambutan + Laici - Zulhairi

Memang la kenyang. Sampai sekarang rasa mengah pulak axa ni. Memang seronok sekali-sekala ada aktiviti mcm ni. Sayang, our president, Prof Syed Hamid yg patut join tak ada la pulak, ada meeting kat luar. Next month maybe kite akan cuba buat western pulak...

Bangun

A'kum...

Salam di pagi khamis. Hari ni axa bangun seawal pukul 5 pagi, sebab aszra tiba2 menangis dan nak susu. Lepas bagi aszra menyusu, mata axa dah tak mengantuk lagi. Axa hanya baring dan tidurkan aszra balik. Dah besar aszra dan yang paling best aszra dah pandai tepuk tangan. Bila axa nyanyikan lagu, dia akan tepuk tangan. Mudah-mudahan anak ibu ni jadi seorang yang bijak dan cerdik. InsyaAllah.

Hari ni, axa bangun.. bukan sekadar bangun dr tidur seperti biasa. Axa bangun hari ni dengan banyak harapan. Seharian semalam, buat axa banyak berfikir dan axa mula rasa yang axa perlu bangun. Bangun dari lena dan lelap. Axa tak mahu terlena dan terbuai oleh mimpi2 yang tak mungkin jadi kenyataan. Axa ingin bangun dan meneruskan kehidupan dengan penuh kebahagiaan. Axa mahu bahagia.. axa mahu semua nya baik-baik belaka. Memandang wajah aszra yang lena tidur subuh tadi juga membuat axa terfikir.. tanggungjawab axa menjadi seorang ibu yang baik dalam mendidik anak2 axa (kalau tambah la gi la). Dan melihat ayah aszra yang juga dibuai mimpi dan mungkin juga kepenatan balik lewat dari futsal membuat kan axa sedar axa mempunyai tanggungjawab yang besar sebagai isteri dalam rumah tangga axa. Axa sayang dua insan ini.

Buat aszra, terima kasih kerana memberikan keceriaan dalam hidup ibu. Maaf kan ibu andai kadang2 ibu terleka dalam menjalani tanggungjawab pada aszra.

Buat ayah aszra, terima kasih kerana terlalu memahami axa. Maafkan axa andainya ada masa2 di saat axa terlalu mementing diri sendiri dalam cuba meluahkan rasa hati yang mungkin mengguris perasaan. Terima kasih kerana menerima axa dan kisah2 axa. Tiada lelaki di dunia ini yang mampu memahami dan menerima seperti ayah aszra. Mudah-mudahan jodoh kita kekal berpanjangan, membesarkan aszra dengan penuh kasih sayang. Seperti yang pernah kita janjikan untuk mengharungi setiap susah dan senang.

Ok la.. cukup la posting sentimental. Sekadar memotivasikan diri utk bangun meneruskan kehidupan. Dan yang penting axa dan BERSEDIA dalam menempuh kehidupan seterusnya.

Wednesday, February 07, 2007

MAAF

a'kum..
Salam di pagi Rabu. Axa bangun pagi ni dengan mcm2 di fikiran. Hmmm... Conversation dlm YM bersama seorang sahabat petang semalam benar2 memberi kesan kepada axa. Dan di sini, axa takkan malu untuk mengakui kesilapan yang axa lakukan.

Lewat petang semalam, apa yang axa risaukan terjadi juga. Axa tahu, axa telah membuat kesilapan yang besar dalam sebuah persahabatan. Kesilapan yang agak mementingkan diri sendiri. Walaupun axa mempunyai alasan yang amat kukuh, tapi ia nya memang tidak akan dapat membantu dalam memulihkan kembali ikatan persabahatan yang hampir terlerai ini. Ya, axa salah dan akan terus bersalah. Itu yang axa akui.

Buat sahabat axa, axa tahu dia terlalu kecewa. Tapi apa yang perlu diketahuinya, dah lama axa sedar dengan kesilapan axa ini, dan sebab tuh axa berhenti. Untuk berterus terang, axa malu. Dan apabila terbongkar begini, axa tahu ini akibatnya. Dia sahabat terbaik yang pernah axa ada. Walau kadang2 axa dan dia bertengkar, tapi axa tahu takkan ada apa yang boleh memutuskan ikatan persahabatan ini. Dan hari ni, axa silap.. axa yang menjadi punca andai ikatan ini sudah sampai ke penghujung nya.

Sahabat, axa mohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kesalahan. Andai mampu di maafkan, jutaan terima kasih axa hulurkan. Jika telah tertulis, ikatan ini berakhir di sini, axa terima dengan redha. Memang lebih baik axa undur diri, dari terus menjadi seorang sahabat yang tidak pernah baik dan mengkhianati. Maaf kan axa sekali lagi....

Monday, February 05, 2007

Catatan 4 hari yang penat

A'kum...

Salam di pagi Isnin yang jam.. Kaki axa masih lagi lenguh2 gara2 walk hunt sabtu lepas. Penat giler. 4 hari bercuti, tapi memang tak ada rest pun. Pagi ni rasa bercinta je nak pergi kerja. Nak pergi kerja ke, tak nak pergi. Fikir2 balik, kerja melambak2 kat ofis. So gagah kan jugak badan ni, bangun mandi dan gosok baju. Finally sampai jugak kat ofis ni...

1 Feb 2007
1 Februari tahun ni.. mcm sama je dengan 1 februari 2006. Macam semua berulang kembali. Ada yang enggan berubah. Cuma yg berbeza tahun ini, tiada kata maaf yang axa terima atau dengar. Itu yang berubah. Jika setahun yg lepas, axa menerima sms yang penuh keikhlasan, memohon maaf(axa masih simpan sms ni), tapi tahun ni, selepas apa yg terjadi, tiada apa2 pun yang dilakukan untuk menjernihkan suasana. Mungkin segalanya sudah tak bererti dan tak berharga dan axa takkan memaksa.. biarkan ia berlalu.. dan apa yang axa mampu lakukan.. sabar dan terima setiap takdir yang telah tertulis. Ini yang terbaik untuk axa dan dia...

Axa sekeluarga balik ke Seremban lepas lunch kat rumah mak. Singgah kat Nilai 3, beli mug untuk souvenir MB. Settle satu perkara.

2 Feb 2007
Hari ni lepas sembahyang jumaat, axa dan ayah aszra ke Terminal One Seremban. 10 tahun yang lalu, kat sini la tempat transit axa dr KL atau Klang untuk balik hostel masa buat matrik UKM kat bukit Chedang. Sekarang Terminal One dah penuh sangat dengan Indon + Mat2 dan Minah Rempit. Sib baik la, axa dan ayah aszra ada tujuan tertentu. Memula, naik tingkat atas nak cari paint marker, tapi tak ada plak. Then survey handphone. Cari punya cari, dan axa berkenan, terus beli. Trade in phone axa. Bukan saja2 nak tukar, tapi phone lama ni dah menunjukkan simptom2 black screen. So sebelum rosak terus, baik tukar kan.. Lagi pun dan 4 tahun pakai phone tuh. Lepas tuh balik rumah ambik aszra dan tok wan. Kami pergi Taman Permainan. Tok wan nak exercise. Sambil tuh axa dan ayah aszra bawak aszra main gelungsur, jongkang jongkit. Suka betul aszra.

3 Feb 2007
Pagi2 dah bangun. Axa bakal menempuhi 2 hari yang penuh. Kul 11, kami dah bertolak balik ke Cheras. Sampai Cheras, letak2 barang dan kemas rumah sikit, kul 2 petang bertolak ke Pertama Kompleks, nak tempah throphy untuk annual tournament MB. Mamacu tunggu kat situ jugak sebab mamacu nak kena jaga aszra petang ni. Pukul 3 lebih bertolak ke Plaza Low Yat sebab axa dan team MB Hunters akan masuk Amazing Vista Walk Hunt sempena pelancaran Window Vista. Hunt tu mula pukul 6 petang. Ingatkan kat dalam Low Yat je, rupanya kena keluar ke Jalan Sultan Ismail, Jalan Imbi. Dah la kat situ org punyer le ramai. Yang masuk dalam 1000 orang. Masa pulk 1 jam setengah je dia bagi. Memang letih sebab terpaksa berlari2 la pulak. Soalan pun memang mencabar. Hmm.. kami tak sempat nak habis kan semua. Masa tak cukup....Masing2 pancit dah. Lepas submit, axa terus jumpa mamacu ngan aszra. Bawak diaorg pergi Low Yat untuk prize giving. Tak menang pun. Balik2 je, dah ada 3-4 org geng2 ajk MB menunggu kat rumah. Malam ni aktiviti gotong royong menyiapkan door gift annual tournament. Letih sebenarnya. Fizikal dan mental terlampau penat. Tapi dah tanggungjawab. Pukul 3 lebih baru diaorg beransur2 balik, kecuali Arafat. Dia kata nak tidur je kat rumah axa sebab tak larat nak drive. Penat kut hunt tadi.

4 Feb 2007
Bangun2, je terus siapkan sarapan pagi untuk ayah aszra dan arafat yang masih tidur. Axa dan mamacu keluar dr rumah se awal 9.30 pagi. Kena ke Jalan TAR, jumpa mak ayah + ucu dan ucu isa. Hari ni nak shopping baju2 untuk wedding UNGA, anak ucu. Biasala, setiap kali cousin kawin, axa dan adik la... consultant untuk pilih baju. Ala2 wedding planner kiteorg ni. Baju cousin2 je 17 pasang, baju makcik2, 9 pasang. Dalam kul 1 lebih, lepas singgah rumah cheras ambik2 barang, axa, aszra, mamacu + Aus (anak ucu) bergerak ke Alamanda Putrajaya. Ayah aszra ke sana dengan afat, training utk this sunday nyer event. Axa sempat jugak training bowling 3 games. Habis la.. axa baru nak mula dengan balingan hook, sure dapat juara longkang ahad depan ni. Teruk betul permainan axa... Pukul 4.30, bergerak balik dan hantar Aus.. then sampai rumah dlm kul 6.30 petang. Penat nyer....Aszra pun mcm penat sangat dah... Dan malam plak.. layan ABPBH.. yahooo.. Siti ada menang... dan MAWI menang lagi!!!!!