Tuesday, July 27, 2010

Not Bad Imigresen Malaysia


Pagi tadi ke Imigresen di Pusat Bandar Damansara utk urusan renewal passport. Saya tiba2 terkagum, rupanya kejap aja nak renew passport ni. Senang pulak tu. Yang penting kena ada passport lama, 2 keping gambar, KP asal dan salinan dan RM 100. Lepas urusan serahan perkara tadi tu, hanya perlu tunggu tak sampai sejam..dah pun dapat passport tuh.... bagus1bagus! Memang lama dah ke sistem cam gitu digunakan atau saya yang mcm terjakun kejap sebab dah lama tak ke imigresen? Bukan apa, balik ke tahun 2004 dulu, saya pernah buat paper pasal Kiosk Penggantian Passport (KiPPAS) Imigresen ni untuk salah satu subjek masa saya buat Master Uitm dulu. Masa tu orang gi kaunter pastu tunggu 3 hari baru nak dapat passport baru. So..KiPPAS ni, kaedah alternatif la, orang tak perlu tunggu lama2.. pastu tak payah gi kaunter. Just hantar passport tu kat kiosk dan bayar. Pastu dalam sehari dapat la new pasport tuh.. Tapi sekarang kat kaunter pun dah laju... Sempat jugak saya tengok kiosk tu masih ada dan ada orang tengah guna. Bagus la kalau semua perkhidmatan kerajaan buat cam gini. Tak perlu tunggu lama-lama dah...

5 comments:

itangmanih said...

nk kemana renew pasport tu??hehe

adenium said...

lucky u... but i still remmeber the hassle... :(

as a.k.a axa87 said...

kak mareld.. saya belum nak ke mana2.. tapi the latest partner saya nak gi luar negeri hujung minggu ni.heheheh

as a.k.a axa87 said...

Kak Shida.. masa saya buat paper dulu memang tahu betapa teruknya org nak buat/renew pasport ni. Kalau kat imigresen tu mcm penuh semacam je kan... sekarang ni macm ok je dah...

maizikeem said...

Asnida, kalau pakai kiosk mmg cepat. usually kat kaunter nak buat pasport wld take 3 days (kejap jugaklah tu).nak renew tak lama..tapi menunggu la jugak 2-3jam (penat kalau bawa budak kecil). Kiosk mmg bagus tapi my experience last time when nak renew pasport kat kiosk dkt old subang airport..semua kiosk rosak! Tension betul, imagine la...org ramai. Tak pasal2 kena tunggu berjam2 kerana ada mesin; mesin tak boleh guna. Lagi satu yg leceh sistem kita skrg, anak tak kira brp umurnya walaupun baru 2-3 bln kena ada pasport sendiri. So imagine nak kena amik gambar pasport budak sekecik tu. And then kalau nak buat or collect passport budak2...u kena bawa budak tu sekali. Imagine if ada 2-3 anak sek. waktu2 berbeza. Weekend office imegresen bukak ke?