Thursday, January 28, 2010

Saya belum bersalin lagi la...

Salam pagi Khamis. Seperti tajuk di atas, diumumkan saya masih belum bersalin lagi. Kalau dah sure saya dah sms kawan2 atau sure dah update kat sini kan. Ramai yang tanya, kat FB dan ada yang sms..heheheh.. sabar2.. saya pun sedang bersabar dengan keadaan saya ni. Tapi memang since Monday hari tu saya dah start rasa sakit2.. cuma ianya tak berlarutan la.. after a few hours hilang pulak sakit tu.. saya anggap false alarm la. Sabtu ni saya ada check up lagi.. tengok la apa Dr ckp nanti...

Huhuhuh.. so sekarang ni aktiviti malam2 saya ialah menemankan si Aszra yang selalu lambat tidur. Untuk cuba melupakan rasa sakit yang kadang2 datang saya ajar dia ABC dan buat buku KUMON dia. Actually memang rutin sebelum ni...tiap malam Aszra kena buat KUMON at least 2 muka surat... now saya tambah dengan ABC pulak. Tapi sejak seminggu dua ni saya biar dia buat sendiri.... sian kat Aszra.. mcm terabai sikit dia.. tapi tak apa.. dia pandai cari ruang untuk bersama saya dan Ayah Aszra. Ada je celotehnya... Last nite bila saya suruh buat latihan KUMON saya jadi terkejut rupanya anak saya ni dah pandai menulis tanpa bantuan saya atau Ayah Aszra. Selalunya.. dia akan mengada2 ckp dia tak tahu nak buat... tapi malam tadi dia tulis nombor2 tu dengan sendiri. Walau pun tak la kemas mana.. tapi memang dia dah boleh follow nak tulis by her own. Alhamdulillah.... berkat praktis selalu... Yang ABC pulak... ada huruf yang dia dah kenal dengan jayanya... dan ada yang dia masih confuse... last nite saya ajar dia buat sound dari huruf2 tu... saya tiru kaedah phonic.. Alhamdulillah senang dia faham... tapi yang best.. dia dah leh eja nama dia sendiri. ASZRA. Dia boleh bezakan nama dia.. nama saya dan nama ayahnya... dan dia dah mula nak tulis nama dia sendiri kat setiap helaian buku KUMON tu dan juga kertas latihan ABC dia.. senang hati saya tengok perkembangan Aszra.. Lagi satu yang saya notice... Aszra ni jenis yang kuat bersaing. Pantang nampak kalau ada budak2 sebaya dia pandai buat apa2.. bila balik dia akan cuba sebab dia kata dia pun pandai jugak.. masa tu la dia akan fokus. Last nite sebelum buat KUMON, saya cerita kat dia... saya ada baca kat satu blog.. at age 3, ada sorang budak ni dah pandai membaca... saya puji budak tu... since tu.. Aszra terus semangat nak buat KUMON dan ABC dia.. memang dia terus fokus. Bila dia settle latihan dia.. terus tunjuk kat saya dan ayah dia... yang dia pun pandai...Ye..anak ibu memang pandai...hehehh..

8 comments:

Dania's mummy said...

cakap dengan baby dlm perut, tunggu la 1hb, baru kuar... hehehehe, btw, aszra da g kumon ker? boleh share tak info pasal kumon?

eqbalzack said...

semoga selamat as & keluarga...baby boy ke nnt tu? hehe

as a.k.a axa87 said...

Dayah.. saya belum hantar dia gi KUMON, tapi saya beli buku KUMON..ada jual kat MPH. Buku tu ada siri dia.. so saya follow je.. kalau rajin rutinkan anak buat latihan tu insyaAllah senang diaorg faham. Buku2 tu start dari umur 2 tahun..

Abg Eqbal.. gender baby memang tak tahu lagi.. kena tunggu dia keluar nanti.. btw..thanks..

Dania's mummy said...

ohhh... thanks... nak g cari la petang ni... thanks sgt2.....

ajie_harini said...

waa.. azra nak dapat adik dah.. mesti dy seronok..

Dy said...

Ooo ada jual yer buku Kumon kat MPH..baru ni masuk 2 minggu Kumon trial math class...tapi rasa mahal sgt fee dia sebulan hanya dtg utk buat latihan jer...ulang2 soalan yg sama...kat umah kene buat jugak latihan..anak2 kak dy tu tak disiplin org nya...hehehe...baik kak dy beli dan ajar je dorang kat umah...duit fee tu suruh abah dia byar kat mama...yeahhhh...

as a.k.a axa87 said...

Dayah..gi la cari.. ehhehe

Amboi, Ajie pun dah ada blog..bagus-bagus.. at least dpt la tahu perkembangan sedara mara

Kak DY.. memang pun KUMON tu gi kelas untuk buat latihan dan ada banyak latihan kena buat kat umah. Konsep diaorg practice makes perfect. Saya beli je dulu ..anak kecik lagi..so far tengok perkembangan dia ok la..cuma kadang2 ada jugak part malas dia tu

bapakatun said...

dah beli buku tuh simpan resit.... bole tolak income tax.... hehhehehe awak tgk blog kite http://hookonkomik.blogspot.com/