Thursday, January 07, 2010

Bersalin di mana?

Salam petang Khamis... rajin lak saya ni mengupdate blog lately ni. Entah... sementara tunggu ayah aszra jemput... layan je la coretan ibu mengandung ni. Semalam saya MC. Semua gara2 gi makan sayur keladi masak asam masa lunch hari selasa. Rupanya sayur batang keladi tu banyak angin...aduhai.. saya memang tak leh makan benda2 yang berangin ni. Rasa badan tak sedap sangat. Pastu bila Ayah Aszra urut, maka keluarla angin2 tersebut. So akhirnya.. Rabu terus tak larat. Pepagi ayah Aszra bawak gi klinik biasa kat Setia Alam ni.. bukan apa, just nak ambik MC.

Oh ya.. hari Selasa petang, on the way balik dr ofis, ayah aszra tanya saya nak bersalin kat mana. Hmmm...so far rasanya tak ada tempat lain selain dari pusat perubatan UMRA tuh. Memang dah check up dari awal kat situ. Ada terdengar bad experiences org yg bersalin situ tapi malas nak ambik port pun. Tapi tiba2 lak Ayah aszra tanya.. sure ke saya nak bersalin situ. Kalau ikutkan hati saya... saya nak bersalin di Hospital Pantai Cheras, under Dr. Suriati Akmal. Tempat dan DR yang sama masa bersalin kan Aszra. Sangat memuaskan hati.... mcm lengkap serba serbi la. Tapi charge dia pun boleh tahan lengkap la.. Tapi sekarang ni dah jauh sangat.. buatnya tengah2 malam dah sakit..jenuh lak nak drive dr Setia Alam ke Cheras. Lagi satu nanti leceh lak mak ayah dan family nak berulang dari Klang ke Cheras..Itu kalau ikut hati saya yang pertama la.. Then ikut hati yang kedua.. saya memang nak sangat bersalin di hospital.. bukan di pusat perubatan biasa. Bukan nak mengada.. tapi saya rasa selamat... nurse ramai, Dr pakar pun ramai... if anything happen.. semua peralatan dah ada.Sekali lagi ikut hati saya la..... tapi disebabkan oleh masa tengah cari tempat nak check up hari tu saya mcm buntu.. saya pun jadi tak kisah nak check up dan bersalin di UMRA. Lagi pun saya ni memang jenis tak pandai nak mintak2 ngan Ayah Aszra.. maklumlah..apa2 pun dia yang nak kena claim nanti kan.

Berbalik pada Ayah Aszra tadi.. tiba2 dia suggest saya bersalin di KPJ Selangor Specialist Hospital, Seksyen 20 Shah Alam... Wahhhh...... bagai pucuk dicita ulam mendatang la pulak. Mcm dia tahu2 je isteri dia memang prefer bersalin di hospital. Ooo.. rupanya dia ada dengar citer dari kawan dia... huhuhuh... saya ckp la, saya pun ada baca citer2 pengalaman orang... then dia leh ckp naper tak ckp kat dia... kalau tak dari awal leh gi terus check up kat KPJ tuh. Hehehehe.. lega hati saya....

So sempena saya dah MC semalam.. saya pun decide why not gi buat appoinment kat KPJ tu. Berdasarkan pencarian saya dlm internet, saya decide untuk rujuk ke Dr. Siti Esah Bahari. Review tentang dia pun bagus. Then.. dlm tengah hari.. bertemankan mak, ayah dan Aszra..saya pun gi sana. Ayah Aszra kena gi kerja.. tak apa...next check up ok. Aszra teman saya masuk... Alhamdulillah berjalan lancar..Dr Siti Esah ni, lemah lembut org nya. Teringat lak kat Dr Suriati. Ikut scan dia.. kandungan saya dah cecah 9 bulan. Pastu dia check kat perut, kepala baby dah masuk ke laluan...huhuhuh....Dr kata dalam 2-3 minggu insyaAllah bersalin la saya... tiba2 rasa ngeri. My next appointment on 16 Januari....

12 comments:

eYe said...

kak as...hope semuanye selamat...tak slh pun pilih yang lagi baik sikit...tuk healthy diri & baby...

itangmanih said...

gud luck as...bersalin 1st feb la,tiap2 tahun coti (selagi keje kt wilayah)..hehe

as a.k.a axa87 said...

tu la Ai.. kalau ada kemampuan kenapa tidak kan...

Kak mareld.. saya ni tenagh berdebar2.. Dr kata dah cecah 3kg dah baby ni... sangat ngeri la pulak

Dania's mummy said...

EXPECTED 1st feb ker? sama date dgn saya la... next year baby as leh celebrate sama2 dgn acik dayah yer...

as a.k.a axa87 said...

tu la.. kalau ikutkan gitu2 la Dayah.. tapi baby sekarang ni bukan leh jangka... ramai kawan yang terover due. Saya lak masa bersalin Aszra cepat 3 minggu.. ni dah saspen dah ni...

eYe said...

btul tu, bukan membazir duit tuk benda yg tak sepatutnye pun...n expenses tu bukan nye tiap2 bulan pun...sekali je tuk setiap baby...

leena smith said...

Very nice posting
Web Development Company India

atul said...

sy edd 13/8 tp belom plan nk bersalin di mana.. so nk tanye mcamana dgn KPJ?? n overall how much kena charge? =)

Anonymous said...

Today, while I was at ωork, my ѕisteг ѕtole my аpple
ipaԁ and tested tο see іf it cаn suгviνе a 25
foοt dгop, just so she can be а youtube
sensation. My applе ipad іѕ now destroyed аnd ѕhе has 83 νіewѕ.
І knоω this is complеtely off tοpic
but I had to share it ωith ѕomeone!

Feеl fгee to visіt my sіtе
:: rocket spanish reviews
my web site :: rocket spanish discount

Anonymous said...

Ηello eхсeptiοnаl blοg!
Doeѕ running a blog similаr to thіs
гequire a maѕsive amount ωork? ӏ havе νіrtually nо eхpertіѕe in progrаmming but I was
hοping to stаrt my οωn blog in the neаr future.
Anyωays, if you hаve any recommendаtions or tips for nеw blog oωners pleaѕe shаre.
I understand this is off tоpic but I just nеeded
to aѕκ. Cheeгs!

My ωeblog Wrdom.Com

Anonymous said...

Vеry niсe artіcle. I absolutely аpprеcіate this site.
Keeρ it up!

my blog post ... http://www.goldenpondresort.com/convention-a-Retreat.html

Anonymous said...

Hello there! Do you use Τwitteг? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtеdly enjoyіng your blog and look fοrward to new updates.


Feel fгее tо ѕurf to my blog; kentucky vacation rental cabins