Friday, December 08, 2006

Kenangan dulu - dulu


A'kum..

Tengah2 buat kerja, axa check e-mail. Ada satu e-mail dari best axa, Ida Rahayu. E-mail tuh bertajuk Dulu2 dan dia attach kan satu gambar. Punya la axa terkejut tengok gambar tuh, ha gambar atas tuh la. Gambar ni masa axa, Ida, Midah dan Shidah bekerja sebagai operator pengeluaran di kilang Fujitsu Microelectronics Sdn Bhd di Seksyen 26 Shah Alam. Masa tuh tahun 1995 dan axa berumur 17 tahun. Lepas SPM terus cari kerja sementara tunggu result. Lelaki dlm gambar tuh la ex-bf axa yang pertama. Mohd Faris Muslim namanya. He he he..

Bekerja di kilang ni banyak bagi axa pengalaman dan kenangan pahit dan manis. Dari sini axa mula belajar erti mencari rezeki. Gaji as operator ni memang tak banyak. Gaji pokok rm 400 je. Kalau rajin buat OT dapat la dalam 800 sebulan. Memang tak banyak. Tapi kerja agak memenatkan. Tak leh duduk. Mana ada sedia tempat duduk. Axa merasa bangun pagi seawal pukul 5 pagi dan tunggu van nak ke kilang pukul 6. Masuk shift pagi kul 7 dan kalau shift petang pulak kul 3 sampai kul 11. Macam2 orang yang axa jumpa. Dari operator sampai la big2 boss besar. Ada jugak yang bergaji besar ni sombong2 ngan operator macam axa ni. Ingat lagi, axa diperli oleh seorang engineer melayu lulusan oversea. Umur dia masa tuh dlm 24 tahun. Dia kata,"korang ni habis je SPM kerja kilang. Pastu tersadai la kat sini, kawin dan beranak pinak la korang kat sini." Kata2 nya memang kesat dan dia hanya mentertawakan axa dan Ida bila kami kata kami ambik jurusan perakaunan. Mungkin baginya jurusan sains je kot yang ada masa depan. Axa hanya tersenyum je masa tuh. Dia mcm bengkek je. Maybe sebab axa tak layan dia kot. He he he.. Bila result SPM keluar je, axa kembali ke sana untuk hantar surat berhenti kerja. Dan axa bertemu dengan engineer tu sekali lagi. Sekali lagi soalannya berbaur sinis. "ha..lulus? Pangkat berapa dapat? Ke SAP?". Axa tak ckp apa2 tapi axa hulurkan slip keputusan SPM axa tuh padanya. Dia senyum tengok slip tuh. Axa bagi tahu kat dia hari tuh axa last kerja dan dia sempat ckp, "aku dah agak dah, engkau ni tak macam budak2 lain."

Kat sini juga axa kenal Faris. Lelaki pertama dlm life axa selain ayah. Masa sekolah tak layan lelaki sebab sekolah pompuan dan ayah strict sangat. Lepas berhenti dr kerja kilang, Axa ke UKM bangi dan dia ke UTM KL. 4 tahun axa kawan dengan dia dan memang tak ada jodoh.. tahun 1999 axa putus dengan dia. Masa tuh first time kena tinggal.. frust menonggeng jugak la. Sekarang Faris dah pun berumah tangga pada tahun 2003 dan dah ada dua cahaya mata. Bagi axa, walaupun ada yang pahit, axa akan simpan setiap kenangan sebagai kenangan yang terindah. Bukan kah mengingati yang baik adalah terbaik dan mengingati yang indah adalah terindah....

6 comments:

sato17 said...

hehehe.. kamikaze giler kak as appearkan gambar x-boipren.. :P

as a.k.a axa87 said...

he he he .. tak apa.. ni baru ex-bf yang pertama.. kalau ada masa nanti leh letak yang no 2 plak. he he he

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski