Tuesday, December 05, 2006

Catatan Hujung minggu - Aszra dan Acute Bronchiolitis

Salam di lewat petang selasa. Hujan agak lebat petang ni. NAsib baik sempat sampai rumah. Hari ni axa tak bekerja. Dah dua hari ambik cuti. Aszra tercinta masih demam on off. Sian dia.

Jumaat lepas, boleh dengar nafaz aszra yang ada bunyi pelik. Nafas nya macam tersangkut2. Pastu badan dia kadang2 ok, kadang2 demam. Sabtu pagi, nak bawak aszra gi klinik pakar kanan2 yang kiteorg pergi khamis lepas, tapi rupanya tiap sabtu klinik tu tutup. Call kakak ipar, tanya kalau tahu mana2 klinik pakar kanak2 yang lain. Kak ipar suggest kat area kg melayu subang. Dia pernah pergi sana kot. Sampai sana, check2 doktor tuh kata aszra kena Acute Bronchiolitis yang biasa nya disebabkan oleh respiratory syncytial virus (rsv). Virus2 lain yang terlibat jugak ialah influenza dan adenovirus. Doktor kata memang selalu berlaku pada bayi yang berumur dlm 3 bulan -12 bulan. Sian Aszra. Doktor tu kata aszra kena guna nabulizer (neb). Hmm sedih betul axa, kecik lagi aszra nak kena buat macam2. Masa buat neb utk first time, tok wan yang pegang. Aszra menangis tak henti2. Axa memang tabah kan hati, first time tengok aszra mcm tuh. Tapi tahan kan je la, untuk kebaikan aszra jugak. Then doktor tuh suruh aszra buat neb lagi after 4-5 hours. Kalau kat area umah axa tak ada klinik yang boleh buat neb, doktor suruh refer ke hospital je. Axa try call klinik area umah mak, sib baik ada klinik terdekat yang boleh buat neb.

Pukul 5 petang, axa ke klinik kat umah, buat neb lagi. Sekali lagi aszra menangis. Kali ni axa yang pangku dia. Dia genggam jari axa kuat2 sambil nangis. Sempat axa baca kan al-fatihah bagi dia tenang dan pastu axa nyanyi kan dia lagu kegemaran dia Twinkle2 Little Star. Slow sikit tangisan dia. Ayahnya pun kena nyanyi jugak. Habis je buat neb, aszra pandai pulak senyum2. Ish anak ibu ni, manjanya memang lebih. Balik rumah, jiran sebelah ada kenduri kawin. Depan umah axa pun ada khemah jugak. Nak tak nak, kenalah tolong2 sikit. Malam tu ada sessi berinai. Tapi apa2 pun kena bawak aszra gi klinik lagi utk buat neb kali ketiga. Kul 9, sekali lagi aszra menangis. Kali ni mamacu pulak pangku dia. Dan axa pun kena la menyanyi dan menari utk aszra. Tak kisah la walaupun suara axa memang dah teruk sangat akibat batuk dan selsema yang teruk. Balik dr klinik sempat tengok boboy berinai kat pelamin ngan wife dia. Kawin juga si boboy yang playboy tuh he he he. Aszra memuntah kan lendir2 dalam tekak nya. Umi nya kata memang elok mcm tuh so that breathing dia akan rasa lega. Malam ni aszra tidur agak ok la. Tapi still ada bunyi2 lagi.

Ahad, wedding boboy. Ramai org yang dtg. Boboy ni sedara axa jugak. So ramai la sedara mara yang dtg. Dan rumah axa pun jadi tempat berkumpulnya sedara mara la. Rehat2 sementara tunggu pengantin bersanding. Kul 1.30 boboy bersanding. Kul 3 sekali lagi bawak aszra ke klinik untuk buat neb. Nangis lagi dia. Lepas tuh doktor check breathing dia agak ok dan tak payah buat neb lagi. Aszra muntah lepas sejam, memang lendir2 yang keluar. Elok jugak. Petang tuh, axa sibuk tolong family boboi mengemas apa2 yang patut. Biasa la wedding, banyak betul nak kena kemas. Sampai malam baru selesai. Aszra pun nampak ok. Ceria sikit walaupun nafas nya masih agak berbunyi.

Isnin, aszra agak ok. Tapi menjelang malam, badan aszra panas balik. Hmmm risau betul axa la. Nafas dia pun bunyi balik. Tidur malam pun terganggu. Sian dia tak boleh tidur. Pagi ni sekali lagi axa bawak dia ke klinik pakar kanak2 sebab badan dia macam tumbuh bintik2 merah. Mood dia pun tak elok sangat. Doktor tu check, dan aszra kena buat neb lagi. Dan sekali lagi aszra nangis. On the way balik, aszra muntah. Keluarkan kahak2 dan lendir2 yang ada kat saluran pernafasannya tuh. Masa axa nak balik tadi, dia nampak ok. Senyum2 dan harap2 aszra akan cepat sembuh. Anak ibu kan good girl....

6 comments:

mleo said...

lama nye aton demam..
moga cepat sihat sweet gurl..

tim said...

alorr..ciannyer si tomei aton.. moga cepat sembuh yer...

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski