Tuesday, December 19, 2006

Cicak Man - Sebuah filem SAIFUL APEK!



A'kum..salam di pagi selasa yang redup dan sejuk. Hujan renyai2 pagi ni. Jalan licin dan dah tentu la trafik tak berjalan dengan licin. Hari ni nak luah kan apa yang axa rasa tentang citer Cicak Man. Hmmmmm....

Semalam, axa menonton filem Cicak Man yang digembar-gemburkan dlm masa 5 hari dah dapat kutipan 2 juta. Banyak tuh, untuk sebuah filem Melayu. Axa memang bersemangat nak tengok citer ni, yer la first time Malaysia keluar citer super hero. Memang nak support citer2 yang lain2 dr citer2 Razak Mohidin la. Kalau filem super hero luar macam Spider Man, Bat Man, Dare Devil etc. kita boleh gi tengok, why not super hero Malaysia pun kite gi tengok kan. So masuk wayang axa memang mengharap kan kelainan dlm filem melayu kali ni.

Citer ni berkisar tentang kehidupan di sebuah bandar besar yang diberi nama Metrofulus yang rata2 nya memerlukan fulus(wang) untuk hidup. Sampai lintas jalan pun nak kena bayar. Cukai jalan naik 100%. Ada sentimen menyindir kerajaan pun ya. Memang cantik bandar yang digambarkan dlm citer tuh dan semua tuh dilakonkan di Putrajaya dan ditambah dengan side2 effect yang menarik. Axa memang boleh bagi A untuk kerja2 sinematografinya dan editing untuk effect dlm filem ni. Watak utama ialah watak Hairi (apek) dan Danny (yusri) yang bekerja sebagai saintis untuk seorang professor terkenal iaitu Professor Klon (aznil). Dlm eksperimen untuk mencari antidot utk sejenis virus, si Hairi ni terdedah plak dengan virus yang dipanggil Virus 266 yang sebelum ni diuji ke atas cicak dan akhirnya si Hairi ni mendapati dirinya mempunyai sifat2 cicak yang boleh melekat di dinding dan mempunyai daya penyembuhan penyakit dengan pantas. Selepas itu, Hairi dan Danny cuba menyelesaikan masalah yang melanda metrofulus kerana mereka mendapati Professor Klon mempunyai muslihat untuk memerintah bandar Metrofulus. Dan seterus nya.. kalau nak tahu, tonton sendiri ceritanya...

45 minit pertama, axa masih OK. Dan untuk minit seterusnya axa TIDUR!. Tak pernah2 axa tidur bila tengok citer melayu. Ini kali kedua axa tidur dlm wayang. First time citer Alexander yang memang membosankan di awal cerita. Dan kali ni axa tidur lagi. Kenapa ya? Bosan? Hmmmm.. susah nak digambarkan. Sebenarnya.. axa BOSAN dengan lawak bodoh yang sering digunakan oleh Apek untuk setiap filem yang dibintanginya. Lawaknya adalah sama dan bagi axa..axa tak dapat tengok watak superhero Cicak Man, tapi axa hanya menonton Saiful Apek dengan sifat2 clumsy nya selalu sama setiap masa. Memang axa bosan. Watak nya sama macam dia berlakon dlm bujang senang, nana tanjung.. cuma kali ni dia dibagi power untuk melekat kat dinding. Axa penat tengok lawak bodohnya tuh. Watak saintis, tapi perangai macam budak2 yang tak boleh nak berfikir sendiri. Yes, axa faham ini filem komedi, tapi perlu ke dengan aksi2 clumsy yang kononnya boleh buat orang ketawa? Axa tak nafikan axa ada jugak ketawa, tapi not because of aksi2 bodoh nya tuh, tapi penggunaan skrip yang memang lawak. Itu baru kita boleh panggil filem komedi. Mcm watak AC Mizal dan Adlin, memang boleh buat orang ketawa, sebab mereka membawakan watak dengan cara percakapan dan bahasa mereka yang mencuit hati. Tapi apek..tak sudah2 nak langgar orang la.. barang terjatuh la.. semua benda mcm clumsy je. Sebab tu axa tidur kot. Sebab tak larat nak tengok dia mcm tuh je dari awal citer sampai la habis. Axa tidur dalam setengah jam la jugak. Hmmmmmm....

Axa mintak maaf kalau komen axa ni agak kasar, tapi bukan bermakna axa tak menyokong usaha yang dibuat oleh Yusri. Secara keseluruhannya, cerita ni ok, cara pengarahan, jalan cerita dan pengambarannya dibuat dengan baik. Cuma bila watak utama masih mengekalkan ciri2 Apek, tu yang jadi bosan. Mungkin bagi peminat apek yang memang suka tengok lakunannya dlm bujang senang atau nana tanjung akan seronok menonton. Bukan axa tak minat apek, tapi axa dah muak dengan lakonan yang sama yang dipersembahkan oleh apek dalam setiap filem yang dibintangi nya..Apa2 pun tahniah buat KRU production kerana menyempurna kan sebuah filem Malaysia yang lain dari yang lain yang boleh dibanggakan.

4 comments:

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski