Thursday, September 28, 2006

5 Ramadhan yang lalu

A'kum.. Salam di pagi khamis. Pagi ni axa datang dari Klang. Semalam axa benar2 keletihan. Bukan badan je letih...mungkin otak pun letih, tuh yang terus blackout seawal pukul 9.30 tanpa menjamah apa2 makanan selain dua ketul popia untuk berbuka. Dan axa terjaga balik pukul 3 pagi. Axa tiba2 macam hilang ingatan, nak mengingati apa yang berlaku di sekeliling axa. Satu2 singgah di kepala. Ya.. axa benar2 letih mengharungi hari semalam.

Hari ni 5 Ramadhan. Mengikut kalendar islam, setahun yang lalu 5 ramadhan membawa kenangan yang axa takkan dapat lupakan. Masa tuh axa terpaksa berbuka sendiri bersama seorang sahabat coz ayah aszra ada majlis berbuka puasa di IKIM. Hari tuh axa demam. Sejak awal puasa lagi axa memang tak berapa sihat, tak berselera makan.Petang tuh axa ke pasar ramadhan di sini dan yang peliknya, axa tidak ada selera langsung nak beli kuih muih. Semuanya axa rasa mcm tak sedap je baunya. Mudah je axa pening kepala.

Sampai waktu berbuka axa berbuka di Laksa Shake di giant. Pun makan tak habis. Memang tekak rasa tak sedap. Then sahabat axa menasihatkan agar axa berjumpa doktor. Dan akhirnya axa dan sahabat axa ni ke klinik di belakang ofis ni. Masa tuh dah lepas sembahyang marghrib. Doktor tanya axa dah kawin ke belum dan dah ada anak ke belum. Then dia suruh buat urine test. Tak sampai dua minit tiba2 doktor tuh ckp.."Awak ni pregnant la". Punya la axa terkejut. Masa tuh tak tahu apa perasaan axa. Dah la sorang2 jumpa doktor. Teringat kat ayah aszra. Doktor sah kan axa mengandung 6 minggu dan dijangka bersalin 1 Jun 2006. Axa juga dinasihatkan agar tidak meneruskan puasa kerana kandungan axa masih belum kuat dan axa sendiri kelihatan agak lemah. Patut la..sepanjang 5 hari puasa, axa macam orang yg tak berdaya langsung. Selalunya tiap2 tahun ok je..

Keluar dari klinik..terasa sebak kat dada... depan sahabat, axa menangis. Tak tahu..kenapa. Sama ada air mata gembira atau takut. Axa menangis sepuasnya,sambil call ayah aszra supaya dia cepat balik dan menjemput axa tanpa memberitahunya hal sebenar. Axa hanya menunggu di ofis. Dalam kepala ni fikir macam2. Mungkin masa tuh axa terlalu takut mendengar kisah dan pengalaman orang bersalin. Macam-macam dan kebanyakannya mengerikan. Tuh sebab axa menangis kot.

Dan hari ni, pada tepat 5 Ramadhan, aszra berusia genap 4 bulan. Apa yang axa takuti telah axa tempuhi dengan berani. Memang bersalin tuh sakit, tapi mungkin itulah nikmat menjadi seorang perempuan yang tidak dapat dirasai oleh kaum lelaki. Axa bersyukur dijadikan sebagai seorang perempuan yang normal dan seterusnya, axa perlu berusaha menjadi seorang ibu yang baik untuk Aszra bt Asrof.

4 comments:

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski