Monday, May 30, 2011

Ibu yang rindu

Hari ni hari kedua Aszra di Seremban. Nasib baik lah ibu kerja. Kalau duk rumah, sure banjir. Semalam, lepas hantar aszra ke rumah mama aida, mengalir air mata ibu. Tetiba rasa mcm sunyi je.. Adik asyif pun pelik, apasal la ibu ni nak menangis. Tapi adik asyif pun kadang2 mcm mencari-cari jugak, mana lah kakak ni tak ada kat rumah.


Memang terasa sunyi bila Aszra tak ada kat rumah. Walaupun kadang-kadang karenah dia menyebabkan saya stress tapi bila tak ada.. saya lagi stress kot. Semalam satu hari saya mcm tak larat je. Seperti separuh jiwa ku pergi.. ala2 lagu Anang pulak. Tapi tak tahu la.. memang rasa kosong je. Petang, en suami ajak ke Tesco.. nak menghiburkan hati saya la tu.. tapi still rasa langkah ni lemah longlai. Masuk Tesco pun ingat kat Aszra. Yer la.. tempat wajib pergi dia bila naik kat escalator tu, tempat main game. Dia suka main game yang ketuk2 tu. Pastu masa masuk dlm Tesco, en suami pulak teringat.. dia siap ckp.." kalau ada Aszra mesti dia akan drag kita gi area sini dulu..." sambil tunjuk tempat buku-buku. Hmm ayahnya pun teringat kat anak dia.. rindu lah kat anak kesayangan dia tu. Pastu dia teringat Aszra wajib mintak beli Sushi.. Saya ni bila ayahnya duk ingat gitu... lagi la meleleh airmata. Huhuhuhuh.. Pastu bila turun nak balik, satu lagi tempat yang dia wajib pergi kat tempat jual ice blended tu.. Cool Blog. Dia mesti nak beli Strawberry Milk Shake dengan bubble.. Aduhai.. semua teringat kat si kakak tu je la.. mata saya pun dah naik bengkak.


Oh.. mesti ada yang tertanya, ke mana Aszra. Actually, sempena cuti sekolah ni, Aszra ikut cousin2 nya bercuti kat rumah ibu mertua a.k.a Tok Wan kat Seremban la. Cousin2 nya Kak Maira, Abang Jik memang setiap kali cuti akan duduk rumah tok wan dalam 3-4 hari. Sebelum ni Aszra memang tak pernah balik Seremban tanpa saya dan suami. Dulu dia kecik.. dia macam takut nak join sepupu2 nya. Tapi sejak dah sekolah ni.. dah pandai berdikari anak dara saya tu. Bila tanya nak join balik rumah tok wan tak.. terus dia kata dia nak. Saya tak kisah.. ini lah masanya nak ajar dia berdikari di samping meluangkan masa dengan Tok Wan dan Tok Ayah.. Macam saya, saya tak pernah merasa pun balik kampung duduk dengan atok nenek.. Sebab saya hanya sempat jumpa nenek sebelah emak sampai usia saya 4 tahun je. So, tak leh nak recall kenangan dengan arwah. Nenek dan datuk2 lain memang tak pernah langsung la nak kenal.


Kenapa saya beriya2 sedih? Kalau ada yang baca.. yer la setakat Seremban pastu bukan duduk ngan orang lain pun kan.. huhuhuh. Saya bukan sedih pasal tak bagi dia pergi. Cuma saya rasa macam sunyi. Yer la.. first time anak nak tinggalkan saya. Selama ni kalau outstation, saya yang tinggal kan dia. Ni dia lak tinggalkan saya. Kadang2 kalau dia nak tidur umah mak saya pun.. saya leh nangis sebab malam2 dia tak ada. Rasa rindu. Tapi lama2 nanti saya biasa la... Tadi call Tok Wan.. diorg buat mcm 2 aktiviti. Cuci kereta, gi swimming pool kat golf club, nak gi jogging la.. buat art, buat home work.. Dengar suara Aszra pun mcm ceria je..... yang penting dia happy...

6 comments:

itangmanih said...

relax la as...this is the time utk diorg berdikari n bergaul ngan cousin2 diorg..kekdg kt rumah degil2 xnk dgr ckp kita,tp kt rumah atok sgtla obey...homework pun siap...hehe

maizikeem said...

Kita sampai sekrang pun terasa jugak...tapi amik kesempatan utk bernafas bila anak2 dijaga atok2nye...masa ni la..kita boleh baca buku novel lebih sikit...dapat berborak dgn Haris tanpa anak-anak menjerit kat background. So...jgn sedih sgt! u r right, yg penting they all happy!

ninest123 said...

replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, sac longchamp, air max, nike air max, kate spade outlet, ugg boots, nike free, ugg boots, christian louboutin outlet, nike outlet, jordan shoes, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, prada handbags, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, nike roshe run, nike air max, tiffany jewelry, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp, burberry, louboutin, louis vuitton, louboutin outlet, louis vuitton outlet, michael kors, tiffany and co, longchamp outlet, ralph lauren pas cher, air jordan pas cher, chanel handbags, replica watches, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike free, oakley sunglasses

ninest123 said...

burberry outlet online, michael kors, hermes, tn pas cher, north face, true religion jeans, new balance pas cher, air force, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, sac guess, true religion jeans, kate spade handbags, ray ban uk, coach outlet, timberland, michael kors outlet, nike air max, converse pas cher, hollister, burberry, lululemon, north face, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, nike roshe, oakley pas cher, nike blazer, nike air max, nike air max, michael kors, michael kors, vanessa bruno, coach purses, ugg boots, hogan, lacoste pas cher, michael kors, ugg boots, mulberry, true religion outlet

ninest123 said...

ralph lauren, insanity workout, north face outlet, mont blanc, gucci, instyler, reebok shoes, babyliss, ferragamo shoes, wedding dresses, asics running shoes, longchamp, iphone cases, bottega veneta, soccer shoes, converse outlet, mac cosmetics, nike roshe, jimmy choo shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hollister, nfl jerseys, nike huarache, baseball bats, louboutin, p90x workout, birkin bag, nike air max, nike trainers, vans shoes, beats by dre, lancel, oakley, giuseppe zanotti, nike air max, soccer jerseys, mcm handbags, herve leger, ray ban, north face outlet, celine handbags, vans, new balance, timberland boots, hollister, valentino shoes, lululemon, hollister, ghd

ninest123 said...

coach outlet, moncler outlet, canada goose, pandora jewelry, louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton, wedding dresses, louis vuitton, moncler, canada goose, moncler, bottes ugg, swarovski crystal, pandora charms, moncler, ugg boots uk, juicy couture outlet, replica watches, ugg,uggs,uggs canada, canada goose outlet, moncler, louis vuitton, moncler, pandora charms, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, karen millen, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, moncler, ugg pas cher, montre pas cher, thomas sabo, toms shoes, juicy couture outlet, moncler, supra shoes, doudoune canada goose, sac louis vuitton pas cher, canada goose uk, hollister