Thursday, May 26, 2011

Doa

Lusa, 28 Mei 2011 aszra akan sambut birthday dia yang ke 5. Pagi tadi ayahnya tanya mana telekung aszra sebab ayahnya nak displinkan dia sembahyang start birthday dia. Alhamdulillah... Harapnya usaha ayahnya berjaya la. Memang macam susah sebab saya sendiri pun kadang2 tak penuh jugak solat tu. Penat la.. tertidur la. Tapi ayah nya kata, nak didik anak so kita as parent pun kena tunjuk contoh terbaik la kan.. insyaAllah..

Actually nak ajar anak ni sebenarnya kalau tahu caranya memang mudah. Kena usaha lebih sikit + tahu mcm mana nak pujuk. Aszra sejak sekolah.. saya biasakan dia untuk baca doa sebelum pergi sekolah, sebelum makan dan sebelum tidur. Alhamdulillah, bila dah jadi rutin, lama2 dia sendiri yang ingat nak baca doa. Tak payah saya suruh pun. Tiap2 pagi sebelum sampai school dia akan baca al-fatihah dan doa belajar. Pernah sekali saya pun terlupa. Sampai kat gate sekolah, dia teringat dia belum baca doa. Dia tak nak masuk dulu dan kat situ juga dia baca doa. Sejuk hati saya tengok dia sendiri terasa tak lengkap selagi tak baca doa. Bila nak tidur pun sama.. memula dulu saya la remind dia.. tapi sekarang dia baca sendiri. Saya pernah nampak, dia dah baring2 je.. mata macam nak pejam dah.. tetiba dia bangun pastu terus baca doa. Lepas tu baru dia tidur.

Aszra pernah tanya, kenapa kena baca doa. Saya selalu citer kat dia.. Kalau kita baca doa sebelum pergi school, syaitan semua akan lari.. Allah akan jaga dia kat school, bagi dia senang nak belajar. Maklumlah..ibu dan ayah tak leh jaga dia kat school. Pastu kalau nak tidur kita baca doa, Allah akan jaga kita masa kita tidur. Syaitan tak boleh masuk dalam badan kita, tak boleh bagi kita mimpi yang menakutkan. Bila bangun pagi nanti pun senang je. Tak payah nak nangis2 susah nak bangun. Dan dia memang percaya pada doa yang dia baca.. Sama juga saya.. bagi saya doa merupakan usaha yang sangat mujarab selepas kita dah berusaha sedaya upaya.. insyaAllah.. kalau kita ikhlas, Allah makbulkan doa kita....

5 comments:

Anonymous said...

Assalammualaikum As..
Esok my birthday..sama birthday dgn anak As..
Happy Birthday Aszra..moga jd anak yang solehah..Amin

ninest123 said...

replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, sac longchamp, air max, nike air max, kate spade outlet, ugg boots, nike free, ugg boots, christian louboutin outlet, nike outlet, jordan shoes, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, prada handbags, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, nike roshe run, nike air max, tiffany jewelry, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp, burberry, louboutin, louis vuitton, louboutin outlet, louis vuitton outlet, michael kors, tiffany and co, longchamp outlet, ralph lauren pas cher, air jordan pas cher, chanel handbags, replica watches, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike free, oakley sunglasses

ninest123 said...

burberry outlet online, michael kors, hermes, tn pas cher, north face, true religion jeans, new balance pas cher, air force, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, sac guess, true religion jeans, kate spade handbags, ray ban uk, coach outlet, timberland, michael kors outlet, nike air max, converse pas cher, hollister, burberry, lululemon, north face, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, nike roshe, oakley pas cher, nike blazer, nike air max, nike air max, michael kors, michael kors, vanessa bruno, coach purses, ugg boots, hogan, lacoste pas cher, michael kors, ugg boots, mulberry, true religion outlet

ninest123 said...

ralph lauren, insanity workout, north face outlet, mont blanc, gucci, instyler, reebok shoes, babyliss, ferragamo shoes, wedding dresses, asics running shoes, longchamp, iphone cases, bottega veneta, soccer shoes, converse outlet, mac cosmetics, nike roshe, jimmy choo shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hollister, nfl jerseys, nike huarache, baseball bats, louboutin, p90x workout, birkin bag, nike air max, nike trainers, vans shoes, beats by dre, lancel, oakley, giuseppe zanotti, nike air max, soccer jerseys, mcm handbags, herve leger, ray ban, north face outlet, celine handbags, vans, new balance, timberland boots, hollister, valentino shoes, lululemon, hollister, ghd

ninest123 said...

coach outlet, moncler outlet, canada goose, pandora jewelry, louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton, wedding dresses, louis vuitton, moncler, canada goose, moncler, bottes ugg, swarovski crystal, pandora charms, moncler, ugg boots uk, juicy couture outlet, replica watches, ugg,uggs,uggs canada, canada goose outlet, moncler, louis vuitton, moncler, pandora charms, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, karen millen, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, moncler, ugg pas cher, montre pas cher, thomas sabo, toms shoes, juicy couture outlet, moncler, supra shoes, doudoune canada goose, sac louis vuitton pas cher, canada goose uk, hollister