Tuesday, February 12, 2008

CJ7 - The best Chinese Movie 2008


A'kum.. salam pagi Selasa. Hari ni axa sampai agak awal. Siapkan kerja mana yang patut... then singgah sini jap. Nak kongsi cerita lagi. Last night.. axa, ayah aszra dan geng2 MB (mleo, whosend, kmnizam, Tim, Sato, Zam, Ameant dan Aleya) menonton wayang CJ7. Ala.. citer cina tu.. arahan dan lakonan Stephen Chow, yang juga buat citer Shaolin Soccer ngan Kungfu Hustle. Disebabkan citer2 komedi kungfu nya sebelum ni sangat memuaskan hati, maka kami pun tertarik nak tengok citer CJ7 ni pulak. Kali ni.. tuan rumah adalah Puan Mleo.. walaupun berbadan 2 tapi gigih tu beli tiket utk semua..(sure whosend yg gi beli kan kan kan).

Ok la.. nak citer sikit tentang citer ni. Citer ni mengisahkan seorang bapa yang sangat miskin, yang ada seorang anak lelaki. Bapa ni miskin sangat2 la.. memang tak mampu beli apa2 pun.. duit gaji habis gi bayar yuran sekolah anak dia jer.. dia nak pastikan anak dia dpt pendidikan yang baik dan tak nak anak dia jadi mcm dia... Sampai la satu hari.. dia jumpa satu barang kat area pembuangan sampah...dia bawak balik dan tak sangka benda tu adalah makhluk asing... jeng jeng jeng..

Mana leh citer habis... tak best la bagi saper2 yang belum tengok. Heheheh... bagi axa citer ni sangat best dan sangat berbeza dengan 2 citer komedi kungfu Stephen Chow sebelum ni. Kali ni... ada mesej kekeluargaan. Sangat memberi kesan kepada penonton...sebabnya, masa menonton.. lawaknya menyebabkan kami ketawa tahap maksimum, sampai berair mata.. dan tiba2 tengah gelak2... automatic kami menangis tahap maksimum sebab part sedih nya..sangat sangat la sedih. Axa tak pernah nangis mcm tu dlm wayang.... maybe axa memang sensitif (kuat nangis)..esp bila part2 ayah ngan anak ni (sebab axa sangat rapat ngan ayah).. tapi bila tengok kiri..nampak jugak Tim kesat air mata, tengok sebelah kanan..nampak jugak Sato meleleh air mata jugak.. so bukan la axa je yang over sedih kan... ayah aszra sebelah axa lak.. sure nak cover sedih sebab tu dok pandang2 axa sambil gelak2... Keluar wayang...nampaklah sorang ke sorang mata merah... hahahha.. kesimpulannya.. saper yang belum tengok, gi la tengok. Sangat la best. Citer nya simple tapi sangat la menyusahkan penonton..huhuhu... sekali lagi 5 bintang untuk Stephen Chow after Kungfu Hustle dan Shaolin Soccer.

1 comment:

sato said...

(*_*) huhu.. memang ampes bila smpi scene mengeluarkan air mata tuh... tak budget citer lawak tu dia nak masukkan unsur2 sedih lak.. seb baik bwk saputangan.. :P

CJ7 sangat beshhh!