Wednesday, November 29, 2006

Selamat Hari Lahir Mak

A'kum...
Salam di pagi Rabu yang dingin bagi axa. Badan masih sakit dan ditambah dengan batuk pulak. Tak apa la, terhapus jugak dosa2 kecil axa dengan sakit yang Allah turun kan ni. Kan telah dikatakan, sakit itu penghapus dosa2 kecil. Tu la, banyak dosa ni.. he he he.

Hari ni 29 November. 60 tahun yang lepas emak axa di lahirkan sebagai anak yang ke 5 dalam keluarganya. Sharipah binti Ishak, nama yang setiasa tersemat dalam hati axa. Terletak antara yang tertinggi. Mak axa dilahirkan dalam keluarga yang agak susah pada masa tuh. Ini mengikut cerita mak la. Seawal darjah 6 mak terpaksa berhenti sekolah walaupun pada masa tu pelajaran mak baik dan ditawarkan meneruskan pelajaran. Keluarga mak susah. Arwah atok pun meninggal dalam usia yang muda. Jadi mak pun dalam usia yang muda, kena tolong untuk menyara keluarga. Macam2 yang pernah mak buat, kait kelapa, kerja kilang todi dan akhirnya mak bekerja di bandar Klang yang menemukannya dengan ayah. Antara semua adik beradik mak, hanya mak sahaja yang berkawin dengan jejaka pilihan hati nya. Yang lain2, semua atas aturan keluarga dan most of them kawin sepupu. Mak je yang kawin suka sama suka dan tak ada pertalian keluarga dengan ayah.

Sekarang mak sibuk bela cucu kesayangan dia si Aszra tuh. Suka tengok mak happy bela cucu. Kalau dulu masa axa belum kawin, mak sibuk suruh kawin. Dan masa axa belum pregnant mak sibuk suruh cepat2 dapat kan dia cucu dan sekarang impian mak dah tercapai. Mungkin mak dah rasa hidupnya dah complete sebab dah ada segalanya.

"Mak, Ida doa kan mak sihat selalu, panjang umur dan murah rezeki. Harap mak dapat lupakan apa je perkara2 tak penting yang menyedihkan dalam hidup mak. Selagi Ida bernyawa, selagi tu Ida akan pertahankan mak. Biar kan orang2 yang jahil tuh, terus dengan dunia mereka. Yang penting kita sekeluarga tak pernah mengemis apa2 dari mereka. InsyaAllah.. kebenaran akan menghapus setiap keburukan dan tohmahan... Selamat Hari Lahir Mak.."

5 comments:

zai idris said...

as.. sampaikan salam kiter dekat mak as yer.. lama betul tak jumpa..

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski