Tuesday, October 18, 2011

Prihatin tak?

Pagi ni kecoh citer pasal budak dua tahun yang kena langgar ngan van pastu ngan lori, tapi orang yang lalu lalang boleh buat tak tahu je. Saya sempat tengok video tu tapi tak sanggup la..especially part budak tu kena lenyek sekali lagi tu. Macam langgar bangkai anjing mati lak. Orang yang lalu kat situ siap boleh mengelak lagi.. punyer la tak prihatin. Sampai terkulai dah kaki budak tu masa orang angkat.

Tu kat china.. ni kat Malaysia ni pun sama jugak. Saya bukan nak membebel tak tentu pasal. Tapi bila dah terkena kat batang hidung sendiri baru lah nak beringat kan. Saya ni nak cerita tentang pengalaman sendiri la. Sejak naik motor gi ofis ni.. banyak kerenah orang yang saya nampak especially kerenah pemandu yang penting diri sendiri. Punya lah jalan raya tu besar, bukan takat 2 lane tapi 3 lane.. tapi diaorang ni nak jugak lalu kat laluan kecemasan tu. Sangat menyusahkan penunggang motorsikal. Dah la semua lane penuh ngan kereta.. so, laluan tu je la satu2 nye motorsikal nak lalu. Saya pun kadang2 rasa angin je tengok pemandu yang macam ni. Tak prihatin langsung tentang pengguna jalan raya yang lain.


Kes ke dua.. kat jalan2 bandar ni. Mana ada laluan kecemasan kan. Jadi motorsikal ni berharap dapat lalu antara 2 lane tu je la.. antara kereta2. Tapi ada jugak kereta yang sengal, suka pandu kereta.. betul2 kat tepi line.. memang kecik betul ruang utk motorsikal lalu. Jalan raya kita ni besar. Cuba pandu2 betul2 kat tengah lane. At least kiri kanan tu bagi lah motorsikal nak lalu. Kami pun bayar roadtax jugak.. Emo pulak saya kan, sebab orang tak prihatin ni. Tapi bila fikir balik, masa saya bawak kereta sebelum ni, pernah ke saya sendiri fikir pasal kat mana motorsikal nak lalu? Pernah ke saya fikir yang kesian kat orang yang bawak motorsikal ni ke.. Seingat saya, saya tak pernah terfikir pun pasal lane motor tu.. yang saya pernah fikir kesian kat diorg kalau hujan, sure basah lencun. Mungkin macam tu jugak lah fikiran orang2 yang bawak kereta full time ni. Mereka tak merasa macam mana keadaannya naik motorsikal tu kan. So, mereka tak tahu... Saya ni, bila nak naik motor balik, barulah terfikir semua ni. Betapa kita kena prihatin dengan orang lain..orang sekeliling kita. Mereka bukan keluarga/kawan/kenalan kita, tapi kita tetap kena hormati hak mereka..Now, bila bawak kereta je, saya akan fikir pasal penunggang motorsikal pulak... Bersyukurnya saya... keputusan untuk naik motor ni banyak hikmahnya. Membuatkan saya untuk tunduk memandang ke bawah. Untuk lebih memahami asam garam kehidupan. Susah senang... Yer la, kita tak tahu hidup kita macam mana. Hidup macam roda, kadang2 kat atas, kadang2 kat bawah. So.. walau tinggi mana pun kita.. kita tetap kena pandang ke bawah dengan rasa syukur...

6 comments:

suhaina laui. said...

mmg prihatin.... motor selalu jd mangsa keadaan ;)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

dulu masa naik motor merasa la jugak .. now naik kete kena himpit2 dgn lori2 plk ..ish..ish

ninest123 said...

replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, sac longchamp, air max, nike air max, kate spade outlet, ugg boots, nike free, ugg boots, christian louboutin outlet, nike outlet, jordan shoes, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, prada handbags, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, nike roshe run, nike air max, tiffany jewelry, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp, burberry, louboutin, louis vuitton, louboutin outlet, louis vuitton outlet, michael kors, tiffany and co, longchamp outlet, ralph lauren pas cher, air jordan pas cher, chanel handbags, replica watches, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike free, oakley sunglasses

ninest123 said...

burberry outlet online, michael kors, hermes, tn pas cher, north face, true religion jeans, new balance pas cher, air force, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, sac guess, true religion jeans, kate spade handbags, ray ban uk, coach outlet, timberland, michael kors outlet, nike air max, converse pas cher, hollister, burberry, lululemon, north face, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, nike roshe, oakley pas cher, nike blazer, nike air max, nike air max, michael kors, michael kors, vanessa bruno, coach purses, ugg boots, hogan, lacoste pas cher, michael kors, ugg boots, mulberry, true religion outlet

ninest123 said...

ralph lauren, insanity workout, north face outlet, mont blanc, gucci, instyler, reebok shoes, babyliss, ferragamo shoes, wedding dresses, asics running shoes, longchamp, iphone cases, bottega veneta, soccer shoes, converse outlet, mac cosmetics, nike roshe, jimmy choo shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hollister, nfl jerseys, nike huarache, baseball bats, louboutin, p90x workout, birkin bag, nike air max, nike trainers, vans shoes, beats by dre, lancel, oakley, giuseppe zanotti, nike air max, soccer jerseys, mcm handbags, herve leger, ray ban, north face outlet, celine handbags, vans, new balance, timberland boots, hollister, valentino shoes, lululemon, hollister, ghd

ninest123 said...

coach outlet, moncler outlet, canada goose, pandora jewelry, louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton, wedding dresses, louis vuitton, moncler, canada goose, moncler, bottes ugg, swarovski crystal, pandora charms, moncler, ugg boots uk, juicy couture outlet, replica watches, ugg,uggs,uggs canada, canada goose outlet, moncler, louis vuitton, moncler, pandora charms, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, karen millen, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, moncler, ugg pas cher, montre pas cher, thomas sabo, toms shoes, juicy couture outlet, moncler, supra shoes, doudoune canada goose, sac louis vuitton pas cher, canada goose uk, hollister