Monday, December 20, 2010

Tido di Hospital

Salam... dah masuk minggu ke tiga bulan disember dah. Banyak entry tertunggak blog saya ni. Banyak aktiviti tapi tak ada masa pulak nak update. Semuanya gara2 anak bujang saya masuk hospital sejak 11 disember sampai lah 17 disember yang lalu. Ha... tujuh hari duduk wad. Masa bersalinkan dia dulu pun tak lama macam tu. Asyif kena demam panas start hari khamis, 9 disember. Demam balik berjalan jauh agaknya... kami ke Penang weekend anniversary hari tu...(nanti citer pasal trip penang lak).


Kami bawak Asyif ke klinik Araa di Setia Alam sampai 3 kali. Last2 doktor bagi surat suruh refer hospital sebab segala ubat dah bagi pun tak jalan jugak. Kami bawak dia ke Hospital KPJ Selangor, Shah Alam la.. tempat dia dilahirkan jugak la.. Sampai2 sana je temperature dia dah cecah 40 oC. Terus la masuk zone kuning, kena bukak baju dan terus dilap dengan air sejuk. Menjerit la si Asyif. Pastu terus admit masuk wad 219. Malam tu dan malam2 seterusnya kami empat beranak tidur kat wad la.. sib baik ambik single room. Ada sekali, hari kedua, tiba2 je tangan dan kaki asyif bertukar jadi pucat lesi dan sejuk semacam. Bibir pulak dah nak mcm biru je... Saya dah panik.. meleleh2 air mata saya tengok anak saya terkulai cam tu je.. Terus doktor datang dan bagi ubat masuk punggung... Saya peluk dia erat2. Tuhan je tahu perasaan saya masa tuh. Air mata saya mcm empangan pecah.. Si ayah pulak jenis yang tak cepat panik dan positif je.. Lepas 15 minit, baru la kaki tangan dia merah balik. Doktor cakap sometimes memang kalau demam boleh jadi cam gitu. Takut sungguh saya masa tu. Lepas tu Asyif masuk air guna drip... pastu tiap2 malam kena ambik gas nebulizer sebab ada kahak dalam paru2 dia.. Tu satu hal lagi. Bila nampak nurse masuk je... meraung la dia.

Actually, masa mula2 doktor suspect asyif kena denggi sebab platlet dan sel darah putih dia turun banyak. Tapi bila hari ketiga ambik darah, naik pulak platlet dia.. pastu hari ke empat turun balik platlet dia.... so doktor kata bukan denggi tapi viral fever la... cuma agak kuat sikit la virus nyer.. Alhamdulillah hari ke enam, platlet dan sel darah putih kembali normal... hari ke tujuh, kami pun keluar la dari wad. Punyer la letih rasa badan saya... yer la, tido pun mcm tak cukup kan..tapi ni lah pengorbanan jaga anak kan... mcm tu la mak dan ayah saya bila saya sakit dulu kan... Besar betul jasa dan pengorbanan ibu dan ayah ni.... Semoga Allah saja yang membalas atas segalanya...

5 comments:

ohbukan said...

kesiannya baby, dia dah ok skang kak?

as a.k.a axa87 said...

alhamdulillah dah sihat dah dan kembali aktif semula. cuma badan dia nampak susut la... dari 13kg turun sampai 11 kg dah....

sato17 said...

k.as,

itu ke nurse nya? :D

as a.k.a axa87 said...

o..sib baik ini bukan nurse ketika kejadian... kalau ini nurse nyer, sure akak dah naik kuntau dah...hehheheheh

bapakatun said...

ooooo... kejadian mamai yek.... hehhehehehehehhehe