Monday, December 27, 2010

Siti Di Alam Fantasi

Salam petang Isnin. Tinggal lagi seminggu je sekolah dah nak start balik. Saya pun nampaknya bakal sibuk nak menguruskan persekolahan anak la jugak. Walaupun Aszra hanya masuk tadika, tapi still saya ambik cuti.. ibu dia yang terlebih excited kot. So, sempena cuti sekolah ni... saya dan Asrof bawa Aszra gi menonton teater untuk pertama kalinya di Istana Budaya. Yer la.. kali ni citer kanak2 memang boleh la budak2 masuk.. selalunya kami pergi berdua je. Actually ini kali kedua saya dan Asrof menonton citer Siti Di Alam Fantasi (SDAF) di Istana Budaya. Kali pertama 10 tahun yang lalu, tahun 2000.. masa tu kami masih dalam status berdating la..heheh. Pelakon utamanya Amy Mastura masa tuh.. Kali ini, yang pegang watak Siti ialah Liyana Jasmay.




Secara ringkas tentang teater SDAF ni mengisahkan Siti, seorang budak yang sombong kerana kekayaan keluarganya. Tiba2 dia terjebak dalam satu pengembaraan bersama Mamat (khadamnya - lakonan Ebby Yus) mencari batu geliga yang hilang milik keluarganya.. Masa ni lah dia berjumpa dengan pokok berckp (lakonan Johan Raja Lawak), jumpa kumpulan Lipas, Katak, Ulat Bulu, Ikan Duyung, Labah-labah dan Sesumpah. Setiap scene dalam citer ni menyelitkan unsur-unsur nasihat contohnya, jangan buang sampah merata2, jangan ponteng sekolah, jangan sombong.. sampai lah akhirnya Siti berubah menjadi budak yang baik dan penyayang.....
Si Aszra pulak, sepanjang teater tu la dia asyik bertanya jer... ada je dia nak tanya pasal citer tuh.. Sabor je la. Tapi dia siap ckp "thank you ibu sebab bawak Aja tengok citer ni....". Dia suka lah tu...heheheh. Oh..teater ni masih ditayangkan di Istana Budaya hingga 31 Disember ni..

2 comments:

shuzana said...

macam best je teater ni..errmm si kecik tu kena tinggal ke..?

as a.k.a axa87 said...

yup..si kecik tinggal la ngan wan ngan atok dia.. bebudak atas 4 tahun je yang boleh masuk...