Friday, December 24, 2010

Jalan-Jalan Penang Pulau Mutiara

Ha.. ni entry dah basi, tapi tulis jugak. Yer la, saya tulis blog supaya saya, anak2 cucu saya nanti boleh mengimbas kenangan2 lama...

Sempena anniversary yang ke 6 hari tu, kami sekeluarga ke Utara tanah air. Hajat ni dah lama di pendam oleh si ayah.. sejak saya mengandung lagi. Dia mengidam benor nak gi muzium toys terbesar kat Penang tuh. Makanya, tiba la masa yang ditunggu2. Kami bertolak ke Alor Setar hari Sabtu 4 Dis tu. Sampai kat sana kul 6 petang.. tido satu malam kat rumah Mak dik, adik bongsu ibu yang memang lama menetap kat sana. Dapat lah merasa laksa johor yang sangat sedap itu. Ibu dan adik beradiknya memang pandai masak laksa johor la. Esoknya hari ahad, kami gerak pulak ke Penang. Janji dengan Sato and family yang kebetulan juga bercuti ke Kedah.. kami get together kat Jeti. Saja nak merasa naik feri. Suka lah si Aszra dapat naik bot besar katanya... Sampai kat Georgetown, bermula la episod jeemmm.. Jalan banyak tutup sebab ada motor GP pulak. Kami mulakan ke destinasi pertama, bukit Bendera. Hajat hati nak bawak bebudak ni naik kereta api la kan... Jalan ke sana tak usah ckp la.. memang jem melampau. Sampai2 situ pulak, entah apa malang nasib.. TUTUP la pulak Bukit Bendera tuh... hangin betul la. Masa browse dlm website x tulis pun tutup! Sabor je la.. Pastu kami terus ke destinasi seterusnya Rumah Kelahiran P.Ramlee.




Alhamdulillah... rumah ni bukak untuk lawatan. Lepas tu cari Nasi Kandar pulak.. bila banyak jalan tutup, pakai GPS pun x guna... sib baik jumpa la satu kedai. Pastu kami terus gerak ke Tanjung Tokong, ke apartment yang kami sewa utk malam tu. Lega dapat relax. Malam pulak, gerak ke Batu Feringgi, saja layan Feringgi Night Market. Not bad barang2 kat situ.. tapi most of it barang2 perhiasan la.. Lepas tu gerak gi Gurney Drive, pekena char kuew tiow ngan rojak pasemboq. Esoknya, pagi2 dah keluar, gi pantai batu feringgi. Mandi manda kejap.. Pastu sebelum balik, baru lah kami ke Muzium Toys terbesar tuh. Tapi memang best la.. banyak betul collection owner tuh. Si ayah pun teruja la.. Kalau dia ada collection cam gitu nanti, saya pun nak ajak dia bukak muzium la.. heheheheh. Lepas tu, hajat kami nak ke georgetown nak beli jeruk2 salak, pala ke... tapi boleh pulak kami stuck dlm jem hampir 3 jam kat tengah bandar tuh. Last2 dah nak masuk marghrib, sama2 fed up.. Kami terus decide x payah beli apa2, the terus balik ikut jambatan pulau pinang. Seriously, jem di Penang sangat teruk sampai en Asrof kata, lagi 10 tahun baru dia nak datang Penang..heheheh.. Sebelum terus balik ke KL, kami singgah Sungai Petani kejap, singgah ke restoran nasi beryani Mak Dip dan uncle Izhar. Mak dip ni, adik ibu mertua saya yang ke 4 rasanya. Pun, dah lama menetap dan berniaga di Sg Petani. Kami gerak balik ke Setia Alam, kul 10 malam... sampai rumah dalam kul 4 pagi. Lega... penat betul jalan2 jauh ni. Tapi yang penting... dapat bercuti bersama keluarga itu lah yang paling penting kan...




5 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

samalah kita .... jem mmg teruk kt penang tue ... oh yer heppi belated wed aniv as ... dah 6 thn dah yer ...

Dy said...

kalau 10 thn lagi baru nak gi penang ..time tu lagi teruk kut jem nye...hihihihi

as a.k.a axa87 said...

Diana, Kak Dy.. memang teruk sangat jem nyer.. Hopefully lepas 10 tahun, diaorg dah besarkan jalan kat penang tuh... ni kecik bebenor jalannya.. heheh

shuzana said...

as..hubby shu yg org penang pun..x penah bawak kami anak beranak masuk muzium tu..ingatkan 1 day nak ajak pergi jugak..haha

Anonymous said...

akak dtg xkena time penang ade even..klu dtg time biase2 ok je xjem mane pun..sy yg duk penang ni pun klu ade pape event kat town,mmg xsgup nk p town..