Tuesday, August 04, 2009

Citer Sedih VS Cerita Gembira

Salam hari Selasa. Lama nya tak tulis something kat blog ni... dah sebulan lebih ..huhuhuh ada yang call + YM tanya kenapa.. tak sihat ke axa?? tak update blog. Heheheh.. Alhamdulillah axa masih sihat.. cuma biasa la.. alahan mengandung tu masih ada...walaupun dah getting better. Tapi kerja kat ofis yang membataskan axa dari menulis blog. Cuma sempat browse Facebook + beberapa blog yang biasa axa lawati tapi nak menulis... aduhai.. memang tak ada masa langsung + kemalasan yang sanga teruk melanda. For the past 4 weeks axa sangat sibuk dengan kontrak . First time get involve dengan penulisan kontrak. Punyer la remeh. Maklumlah...kontrak juta2 ni bukan leh buat main kan... kena masukkan clause undang2 la.. so memang concentrate sangat... tapi kerja di INTAN ni.. memang takkan habis2.. mak axa kata mcm kerja kat private pulak.... yup.. axa involve dengan e-learning so... memang berat sikit la tugasnya.


Ok la.. nak cerita sikit.. hujung minggu 2 minggu yang lalu KAMI balik ke Mersing. Lama dah tak balik. Plannya nak balik ramai2... tapi last2 Sato ngan Zam je yang follow. So we all naik keta axa je.. Bertolak Jumaat malam dan balik KL hari Ahad. Tak buat banyak aktiviti pun. Makan2.. petik buah rambutan.. pastu makan tepi laut dan yang penting mandi kat Pantai Air Papan tu... Laut sangat cantik masa tu... mak buyung 2 orang ni pun tak sedar diri... terjah terus masuk laut. Maaf la.. gambar kegilaan mandi laut tak ada... iskk iskk.. tetiba nak sedih. Nak dijadikan cerita, masa bersiap2 nak balik lepas mandi kat air papan tuh.. ayah aszra terletak pouch kecik berisi kamera, cermin mata axa dan mp3 player atas bumbung kereta. Kereta axa tu kan tinggi so, kami yang rendah2 ni memang tak perasan la.. Ayah aszra pun terlupa nak ambik balik. Then.. terus masuk keta dan jalan... lepad 15 minit perjalanan, ayah aszra tersedar. Oh NOOOOOO.... patah balik .. memang dah tak ada la... sure dah terjatuh dari kereta dan sure dah diambil orang. Masa tu axa tak rasa apa2.. walaupun axa sedar kamera axa yang hilang. Just rasa dah nak hilang kan....nak buat cam mana. Bukan rezeki.

Bila dah balik dr Mersing.. masih ok lagi. Then hari Selasa minggu tu, axa bukak facebook ternampak satu gambar aszra tengah pegang kamera tuh... tiba2 rasa sayu sangat.. meleleh2 air mata teringat kamera tu dah tak ada. Sony Cybershot axa dah pergi buat selama-lamanya. 5 tahun dia berkhidmat dengan baik... tak pernah rosak. Ingat lagi... beli di Key Color, Midvalley.. harga dia RM 1399 pada tahun 2004 tuh.. 4.1 Megapixel dengan 3X Optical Zoom. Kiranya axa punya yang canggih la masa tuh... Guna duit sendiri beli... Sedih giler...Walaupun after 5 tahun dia dah tak sehebat kamera zaman sekarang... tapi memang sangat berjasa la kamera tuh.


Ni la kamera kesayangan axa... missing it a lots....

Dan pada hari Khamis minggu tu juga.. dengan hati yang masih sayu.... mcm tak leh terima dah tak ada kamera.. axa dan ayah aszra gi ke Midvalley... saja mengada2 nak survey camera. Masuk kedai Canon.. 2 org member axa yang terror photografi ni suggest beli canon G10 atau SX1.. Pastu gi ke Kedai Key color.. tempat beli Sony cybershot axa tu dulu.... terpandang Sony Cybershot version baru.... lepas habis pening nak beli apa...dan memikirkan tujuan pembelian, finally axa decide untuk setia dengan Sony Cybershot DSC HX-1, 9.1 megapixel dengan 20X Optical Zoom.. . Function dia sangat bagus... ada inteligent Auto shoot.. so untuk org yang tak terror pasal gambar2 ni sangat sesuai guna... tapi ditambah juga dengan basic function ala2 DSLR. Kalau axa rajin...leh lah guna untuk bagi gambar nampak lawa...hehehehehe.. Alhamdulillah... terubat rasa sedih dihati selepas dapat camera baru....huhuhuh... ma kasih ayah aszra...sudi menghulur bantuan....huhuhuh...

Ni la Sony Cybershot DSC HX-1... puas hati sangat... ala2 pro la pulak...huhuh..Welcome to my life

1 comment:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wahhh dpt ganti kamera baruuuuuuu ;-)