Wednesday, August 12, 2009

Makan epal nanti mati


Salam petang Rabu... al kisahnyaa.. sekarang ni kan sibuk ngan wabak H1N1 ni... kat ofis ni pun dah berbelas2 orang kena kuarantin. Yang dah confirmed positif seorang... ada ura2 nak tutup INTAN ni... tapi buat masa ni Pengarah kata just ambil langkah-langkah mengelakkan jangkitan dulu....

Sejak wabak ni menular... axa pun dapat macam-macam email tentang cara2 nak elak. Salah satunya ialah dengan makan buat epal hijau dan buah limau setiap hari. Sebab nak bagi cukup vitamin untuk melawan penyakit yang datang. So... malam tadi on the way balik ke rumah, lepas ambil aszra kat umah mak... ayah aszra pun singgah la kedai beli epal hijau. Actually ayah aszra memang suka epal hijau pun... bila dah beli si Aszra pun belek2 la buah epal tu... tiba2 dengan selamba dia berkata "Ibu... kalau kite makan epal nanti mati macam puteri salji kan"... Dusssshhhhhhhh ha...hahahahhaha.... ayah aszra ngan axa dah bantai gelak sakan dalam kereta. Aduhai... ni la dia kalau terlebih sangat baca buat fairy tale.Boleh lak dia ingat citer puteri salji a.k.a snow white yang dia baca. Yer la kan...dalam citer tu si snow white tu kan mati sebab makan epal... sabor je la axa.. terpaksa la explain... epal yang snow white makan tu ada poison yang witch jahat tu letak... epal yang ayah beli ni bagus...boleh buat aszra big and strong... Fuhhh... bila dah terangkan baru la dia leh terima... balik rumah terus nak mintak potongkan epal tu...siap ckp " nanti Aja big and strong kan Ibu"... yer la Aszra... Macam2 la keletah budak bertuah sorang ni....

Ni la dia.. aszra ngan buku Puteri Salji nya yang selalu dibawak ke mana2

3 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

aszra minat betul dgn karakter2 princess nieh yer ;-)

Anonymous said...

sweet aszra :)

axa jaga diri elok2...

-ksa

anese said...

haha...budak2 kan camtu la..
tapi tu la..risau kan aza dgn segala peyakit yang ada skang ni..
kebanyakan bukak blog memana pun skang ni ramai sgt kids yang sakit, demam semua tu...boleh kata 80% blog yg anese baca anak depa sure demam or batuk...cuaca skang pun penyumbang utama..