Wednesday, May 03, 2006

Cerpen - Kembali (Part 3)

Bab 3

“Betul ke you sayangkan I?” tanya Adlina ketika Fuad mengalungkan seutas rantai emas putih sempena hari jadi Adlina. Fuad mengangguk
“Kenapa you tanya? You tak percaya?” tanya Fuad pula. Adlina tersenyum.
“Saje tanya tak boleh?” Adlina mengerling Fuad.
“Hm…. Ok.” Balas Fuad ringkas.
“Tapi I bukan orang pertama yang you cintai kan” Adlina. cuba menduga. “You pernah bercinta kan.” Sambung Adlina.
Fuad terdiam seketika. Fikirannya terus mengingati Mimi. Rakan sepersekolahannya yang pernah disayanginya.
“Itu kisah lama I” jawab Fuad.
“You tak pernah cerita pada I kan.” Balas Adlina.
“I tak mahu mengingati kisah silam I. Lagi pun ianya dah lama berlalu. Macam cinta monyet. Waktu zaman persekolahan. Lepas tamat sekolah kami dah tak berhubungan. I ke Amerika dan dia di sini. Entah – entah dah kahwin dan beranak pinak agaknya,” Fuad menerangkan dengan jelas. Adlina hanya tersenyum. Dia tidak pernah berasa cemburu dengan kisah silam Fuad. Sewaktu mereka mula- mula bercinta Fuad pernah menceritakan kisahnya. Dan begitu juga Adlina. Namun apa yang membezakan Fuad dan Adlina, Adlina tidak pernah bercinta dan Fuadlah lelaki pertana yang dicintainya yang berjaya mencuri hatinya.

Fuad duduk bersendirian di dalam biliknya selepas makan malam bersama keluarganya. Dia senang untuk tinggal bersama keluarganya memandangkan dia anak sulung dan hanya mempunyai dua orang adik perempuan. Ayahnya seorang Professor bersara kini menceburkan diri dalam dunia korporat dan ibunya menjadi surirumah sepenuh masa bagi memastikan kehidupannya sekeluarga bahagia. Ketika ayahnya berkhidmat sebagai seorang pensyarah, keluarganya sering berpindah randah. Hampir setiap negeri telah mereka bermukim. Sehinggalah ayahnya ditugaskan ke sebuah Universiti di Amerika. Dan kerana perpindahan keluarganya itulah dia terpaksa berpisah dengan Mimi.
Ingatan Fuad terus kepada Mimi. Seorang gadis yang begitu diminatinya sejak dia melangkah masuk ke sekolah barunya itu. Dan ketika itu dia dalam tingkatan empat. Ternyata cintaanya terhadap Mimi berbalas. Mimi juga menaruh hati. Walaupun dalam usia yang begitu muda, mereka tidak pernah mengabaikan pelajaran. Memandangkan Fuad datang dari keluarga yang agak berada, Fuad selalu membantu Mimi. Membelikan buku rujukan atau apa-apa pun keperluan Mimi. Sehinggalah keputusan SPM diumumkan. Mereka sama-sama mendapat keputusan yang baik dan merancang untuk melanjutkan pelajaran ke universiti yang sama. Namun begitu, Fuad terpaksa memungkiri janjinya kerana ayah dan keluarganya terpaksa ke Amerika dan akhirnya dia juga turut menyambung pelajaran di sana. Bukan dia tidak pernah mengutus surat pada Mimi namun suratnya tidak berbalas. Dan sejak itu, Fuad putus asa dan hanya menumpukan perhatiannya pada pelajarannya. Ahh….. dia cuba membuang kenangan itu dari kamus hidupnya. Sayangnya terhadap Mimi tidak pernah padam. Cuma kasih yang disemai oleh Adlina seakan memberikan sinar baru dalam kehidupannya.

No comments: