Monday, October 02, 2006

Catatan Hujung Minggu - Mencari diri

A'kum...

Salam di hari Isnin, 9 Ramadhan. Lagi kurang lebih 21 hari kite semua nak raya. Hmmm raya. Kalau zaman dolu2 masa kecik2 memang best je raya. Tak payah fikir apa2 pun. Tau2 baju baru mesti paling kurang 4 pasang. Pastu dah dekat2 raya mak ayah akan bawak gi bandar klang shopping baju + kasut atau apa2 yang berkaitan untuk raya. Dan yang bestnya sessi berbuka posa kat luar mesti kat KFC. Sejak mak minat kat KFC, memang tiap2 tahun la buka posa kat situ. Masa tuh, tak ada keta, sanggup satu family naik bas gi bandar. Even penat sebab seharian puasa, tapi axa dan adik memang happy tiap2 menjelang bulan puasa dan hari raya.

Hujung minggu lepas, axa tak banyak aktiviti. Balik ke rumah mertua di Seremban, setakat duk rumah dan berjalan2 ke pasar ramadhan. Sempat jugak ke Jusco Seremban 2, cari barang2 aszra yang makin habis. Pastu singgah di MPH, axa tertarik dengan sebuah buku yangbertajuk "Penyejuk Jiwa" karya Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarani. Entah.. axa pun tak tahu, tiba2 hati terpanggil mencari buku2 motivasi berbentuk keagamaan. Lama axa tak membaca2 buku seperti itu. Kalau dulu, axa rajin membeli dan membaca buku2 keluaran Darul Nu'man. Yang paling axa suka, Penawar Jiwa dan Rahmat di Sebalik Dugaan karya Kasmuri Selamat. Masa tuh, axa ingat lagi.. axa tertarik membaca buku2 seperti ini apabila diperkenalkan oleh seorang kakak kepada axa ketika axa berada dalam permasalahan hidup. Untuk mengubah dan memotivasikan diri, axa membaca buku2 ini. Alhamdulillah, terasa tenang hati. Buku2 ni bukan sahaja mementingkan motivasi fizikal dan emosi tetapi juga rohani.

Dan kini, axa kembali meminati buku2 ini. Axa balik rumah mak malam tadi, menyelongkar kembali rak buku. Nasib baik masih ada koleksi buku2 axa tuh. Dah berhabuk akibat tidak terusik lama. Harap2 hati axa tidak berhabuk seperti buku itu. Terfikir axa, agak lama hati dan jiwa ini tidak diisi dengan pengisian seperti itu. Terlalu sibuk kah axa sehingga kadang2 lalai dalam mendidik hati. Teringat pada sebuah lagu nasyid, "pandangan hati itu lah hakiki, kalau hati itu bersih." Ya.. kalau hati itu bersih.. insyaAllah jalan yang benar itu, milik kita.

Al Hasan rahimahullah pernah berkata:"Wahai anak cucu Adam..engkau hanyalah kumpulan hari-hari. Jika harimu hilang, bererti telah hilang sebahagian dirimu,"

dan

Setiap matahari terbit, ia akan berkata:"Wahai anak cucu Adam, manfaatkan lah aku sebaik-baik. Demi Allah, jika aku telag berlalu, maka tidak akan kembali lagi, sampai Allah memeusnahkan dunia dan segala isinya."

4 comments:

ninest123 said...

replica watches, nike outlet, sac longchamp, longchamp, longchamp pas cher, nike free, louboutin outlet, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan shoes, tory burch outlet, nike air max, ray ban sunglasses, tiffany and co, uggs on sale, ralph lauren pas cher, prada outlet, polo ralph lauren outlet, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, nike air max, cheap oakley sunglasses, ugg boots, louis vuitton outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, kate spade outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, air max, burberry, louboutin, polo ralph lauren outlet, nike free, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin shoes, louis vuitton, gucci outlet, louis vuitton outlet, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, christian louboutin outlet

ninest123 said...

coach outlet, hollister pas cher, abercrombie and fitch, converse pas cher, ugg boots, lululemon, true religion jeans, tn pas cher, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, vans pas cher, mulberry, hollister, nike roshe, michael kors, michael kors outlet, vanessa bruno, nike free run uk, true religion jeans, new balance pas cher, nike air max, timberland, michael kors, coach outlet, ugg boots, ray ban uk, replica handbags, north face, true religion outlet, michael kors, ralph lauren uk, nike blazer, lacoste pas cher, nike air max, nike air max, michael kors outlet, burberry, air force, sac guess, coach purses, north face, hogan, michael kors outlet, kate spade handbags, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...

iphone cases, mcm handbags, wedding dresses, lancel, p90x workout, babyliss, soccer shoes, ferragamo shoes, mac cosmetics, soccer jerseys, longchamp, gucci, timberland boots, nike huarache, lululemon, insanity workout, converse outlet, celine handbags, birkin bag, louboutin, new balance, asics running shoes, ghd, nike roshe, hollister, hollister, reebok shoes, nfl jerseys, nike trainers, nike air max, converse, ray ban, jimmy choo shoes, oakley, vans shoes, mont blanc, north face outlet, hollister, valentino shoes, abercrombie and fitch, beats by dre, herve leger, chi flat iron, north face outlet, instyler, ralph lauren, vans, nike air max, baseball bats, bottega veneta

ninest123 said...

montre pas cher, thomas sabo, moncler, moncler, moncler, karen millen, bottes ugg, toms shoes, pandora jewelry, links of london, ugg boots uk, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, supra shoes, hollister, moncler, pandora charms, ugg pas cher, louis vuitton, canada goose, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, swarovski crystal, moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg,ugg australia,ugg italia, replica watches, canada goose, coach outlet, pandora charms, canada goose, doudoune canada goose, marc jacobs, louis vuitton, louis vuitton, canada goose uk, juicy couture outlet, juicy couture outlet, swarovski