Friday, July 22, 2011

Just Breath

Malam tadi tetiba saya terlayan citer Just Breath kat Tv2 kul 10-12 malam. Pelakon memang tak kenal pun. Saya tengok pun dah half way tapi still boleh faham. Citer ni pasal seorang budak pompuan nama Sydney, jadi mangsa perceraian mak bapak dia..citer ni more on nak bagi pengajaran pada pasnagan yang bercerai, how keputusan yang diambil tu merosakkan kehidupan anak2.

Semua orang yang berkahwin, sure tak kan terfikir nak bercerai kan. Tapi kalau dah dtakdirkan jodoh tu tak panjang, nak buat macam mana. Yang kasihan anak2 la. Saya tak berani komen banyak tapi saya selalu baca kisah2 benar tentang wanita yang bercerai kat dalam blog.. kadang2 saya turut menangis especially bila mereka cerita pasal anak-anak yang masih kecil, yang tak faham kenapa perlu bercerai. Ada satu blog ni, anak perempuan dia umur 6 tahun, lepas mak ayah dia bercerai dia jadi pendiam. Pergi sekolah selalu menangis sebab nampak kawan2 ada mak dan ayah. Pastu bila teacher tanya... dia boleh jawab hidup dia dah hancur. Dia tak tak ada ayah. Budak sekecil tu terpaksa terima kekecewaan. Yerlah.. kebetulan dia rapat dengan ayahnya.. Menangis saya baca kisah budak tu.

Dalam perkahwinan ni, yang penting give and take. Saya mungkin tak layak bagi tips memandangkan usia perkahwinan saya baru nak masuk 7 tahun. Tapi yang selalu saya pegang ialah.. dalam rumah tangga ni kena banyak bersabar. Setiap hari kita kena berusaha untuk kekalkan kebahagiaan. Kalau kita give up, memang la masalah yang akan timbul. Semua perkahwinan ada pasang surut. Part saya, saya lebih suka untuk meminta maaf dan memaafkan. Ego letak la jauh2. Bukan untuk isteri je.. both suami isteri kena buat macam tu. Kalau isteri je yang selalu memaafkan dan mintak maaf.. abis la isteri yang kena buli kan.. Tipu la kalau saya kata saya tak pernah bergaduh besar dengan husband, tapi kita kena tahu cara untuk selesaikan masalah tu. Jangan biar masalah tu tergantung. Makin banyak masalah yang dibiarkan tanpa penyelesaian, makin selalu la masalah akan timbul... Ada yang agak susah untuk diselesaikan.. tapi jangan berhenti berusaha.. InsyaAllah ada la jawapannya... Sama2 la kita jaga hubungan keluarga yang kita bina. Keputusan yang kita buat hari ni, kesannya terasa untuk anak2 sampai bila2...

6 comments:

Anonymous said...

Adalah lebih mudah untuk berkata-kata jika kita tidak melalui pengalaman bercerai. Tapi, setelah melaluinya, kita akan tahu bahawa kadangkala perceraian itu lebih baik dari membiarkan si anak melihat ibu atau ayahnya berbuat maksiat di depan mereka.

as a.k.a axa87 said...

Agree.. hanya mereka yang dah melalui saja yang tahu.. insyaAllah ada hikmah disebalik dugaan..

bagi yang masih di alam perkahwinan, sama2 la kita cube menjaga hubungan agar terhindar dari perkara2 yang tidak baik...

ninest123 said...

replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, sac longchamp, air max, nike air max, kate spade outlet, ugg boots, nike free, ugg boots, christian louboutin outlet, nike outlet, jordan shoes, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, prada handbags, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, nike roshe run, nike air max, tiffany jewelry, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp, burberry, louboutin, louis vuitton, louboutin outlet, louis vuitton outlet, michael kors, tiffany and co, longchamp outlet, ralph lauren pas cher, air jordan pas cher, chanel handbags, replica watches, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike free, oakley sunglasses

ninest123 said...

burberry outlet online, michael kors, hermes, tn pas cher, north face, true religion jeans, new balance pas cher, air force, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, sac guess, true religion jeans, kate spade handbags, ray ban uk, coach outlet, timberland, michael kors outlet, nike air max, converse pas cher, hollister, burberry, lululemon, north face, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, nike roshe, oakley pas cher, nike blazer, nike air max, nike air max, michael kors, michael kors, vanessa bruno, coach purses, ugg boots, hogan, lacoste pas cher, michael kors, ugg boots, mulberry, true religion outlet

ninest123 said...

ralph lauren, insanity workout, north face outlet, mont blanc, gucci, instyler, reebok shoes, babyliss, ferragamo shoes, wedding dresses, asics running shoes, longchamp, iphone cases, bottega veneta, soccer shoes, converse outlet, mac cosmetics, nike roshe, jimmy choo shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hollister, nfl jerseys, nike huarache, baseball bats, louboutin, p90x workout, birkin bag, nike air max, nike trainers, vans shoes, beats by dre, lancel, oakley, giuseppe zanotti, nike air max, soccer jerseys, mcm handbags, herve leger, ray ban, north face outlet, celine handbags, vans, new balance, timberland boots, hollister, valentino shoes, lululemon, hollister, ghd

ninest123 said...

coach outlet, moncler outlet, canada goose, pandora jewelry, louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton, wedding dresses, louis vuitton, moncler, canada goose, moncler, bottes ugg, swarovski crystal, pandora charms, moncler, ugg boots uk, juicy couture outlet, replica watches, ugg,uggs,uggs canada, canada goose outlet, moncler, louis vuitton, moncler, pandora charms, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, karen millen, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, moncler, ugg pas cher, montre pas cher, thomas sabo, toms shoes, juicy couture outlet, moncler, supra shoes, doudoune canada goose, sac louis vuitton pas cher, canada goose uk, hollister