Saturday, February 27, 2010

Kisah berpantang ..dah hampir sebulan

Salam hujung minggu... lagi 2 hari genap la sebulan si Asyif di lahirkan. Saya pun lama tak update blog. Ada kawan2 dah bertanya...ada yang sms, ada yang call... bukan apa, kadang2 rasa malas nak online dan mengarang... ok la saya citer satu persatu.

Berpantang
Hari ni dah masuk hari ke 26 saya berpantang. Tinggal 18 hari lagi. Saya ni berpantang sama mcm orang lain jugak. Makan ikan bakar..ulam pegaga, cekur, bayam... Sambil tu saya makan jugak lobak putih, minum air mata kucing rebus, air sarang burung.. yang ni semua nak banyakkan susu ibu. Alhamdulillah.. setakat hari ni saya masih menyusukan Asyif... saya jugak dah start buat stok susu.. kadang2 bagi la jugak Asyif minum guna botol..yer la, kena la ajar dia kan...nanti ibu dia nak gi kerja senang... Saya jugak dah berurut.. after 2 weeks baru panggil tukang urut. Maklumla.. saya ni kan bersalin ikut tingkap. Bagi luka ni baik sikit then baru la berurut. Alhamdulillah... bagus tukang urut saya... sangat berkesan. Rasa ringan badan ni... Untuk baikkan luka operation pulak, mak saya masakkan ikan haruan.. kadang2 bakar, kadang2 buat sup.. pastu saya telan jugak pati ikan haruan.... dah berbotol saya telan. Walaupun bau dan rasa dia agak kureng....saya lalukan jugak... biorlah baik cepat. So far luka luar dah ok..dalam tu harapya pun ok la..





Asyif
Si kecik ni.. sangat la kuat menyusu. Mcm ada alarm je...every 1 hour dia mesti bangun nak menyusu. Kalau guna stok ebm.. boleh tahan sampai 2 jam..sebab saya bagi dia 2 oz. Kalau menyusu ngan saya...sejam sekali mesti nak lagi... Memang dah membesar bagai johan dah dia tu...Nak jaga Asyif ni tak lah susah sangat. Dia hanya menangis bila nak susu...selain tu dia tidur atau dia leh lepak kat peha ayah dia...dan yang paling best..dia boleh senyap kalau dengar kakak dia ckp atau menyanyi... rasanya memang dia kenal dah suara kakak dia...yer la, masa saya mengandung si Aszra la paling banyak bercakap dengan perut saya...



Aszra
Si kakak... bila time dia baik...dia sangat rajin. Selalu tolong ambik kan pampers adik, ambik wipes adik.. pastu suka sangat la kiss adik dia. Aduhaiii... kadang2 sampai rimas adik dia. Pergi mana2 mesti nak kiss adik.. So far dia tak ada la jeles ngan adik dia. Cuma time dia tak ada mood... still la buat hal jugak.. tak kira la adik tengahtidur ker... tu la.. kalau dah budak kecik tu...still la budak kecik kan... Tapi so far alhamdulillah... tak ada masalah sangat la ngan budak dua orang ni...

si adik suka kat peha ayah...si kakak suka lutut ayah..

Emak yang sakit
Masuk hari ni... dah 4 hari saya dijaga oleh ibu mertua. Emak saya tiba2 diserang kayap kat leher. Mula2 ingatkan allergic pada makanan atau serangga ke.. tapi bila dah merebak..dan dibawa ke pakar, Dr kata tu kayap... tapi syukur la..bukan kayap ular yang bahaya tu. Di sebab kan tu mak dan ayah terpaksa balik ke rumah kapar.. sebab Dr kata ia mudah berjangkit kepada kanak2.. especially baby. Diaorg boleh terkena chicken pox sebab ianya merupakan virus yang sama. Aszra ngan Asyif sure la tak kena chicken pox lagi.. Kesian mak saya... sedih betul dia. Yer la.. tengah happy menjaga satu2 nyer cucu lelaki dia... tetiba dia tak leh pegang atau cium pun si Asyif tu. Saya pun sedih.... masa ni rasa sedar sangat betapa selama ni saya amat memerlukan emak.. Tapi in positive way...biar la mak berehat setelah 3 minggu menjaga saya... yer la mak pun tak cukup tidur sebab bila malam mak yang jaga Asyif...susukan dia dengan ebm.. yer la..masa awal2 hari tu saya agak susah nak duduk bangun due to luka operation saya tu.... saya harap sangat mak cepat sembuh... boleh main dengan cucu2 kesayangan dia balik... Buat masa ni.. ibu mertua saya la yang duduk kat setia alam dan jaga saya dan anak2...thanks ibu....

3 comments:

NYKOLETT said...

selamat menyambut orang baru..Sila jenguk ke blog kak rose kalau teringin buat personalised baby accessories such as blanket,baby basket,bantal,cadar dll.selamat berpantang

shuzana said...

tomeiinye asyif ni..teringat kat aqila dulu..every 1 hour nak bf..letih sbb nak jaga diri sendir..nak jaga ammar..tp tu semua dugaan..tanpa tu semua, mane nak dapat pengalaman kan..

小研 said...

Do not delete this article, there is ad-supported access to 500 U.S. dollars reward, activity time to 2010/12/31 the end of this period we will have staff members from time to time to visit, hope you have the opportunity to receive prizes!

關鍵字行銷 網路行銷 軟體行銷 搬家 活水機 濾水器 淨水器 1069 GUCCI GUCCI包 GUCCI包包 LV包 LV LV包包 除腳臭 自慰器 情趣用品 情趣商品 跳蛋 按摩棒 高雄監視器 監視器 監視器材 監視攝影 網路創業 當鋪 當舖 流當品 特賣會 團體服 免費廣告 佛具 加盟 臭臭鍋 加盟 火鍋 期貨 婚紗 情趣用品 情趣 女人徵信 女人徵信 女人徵信 女人徵信 女人徵信 減肥 豐胸 整形 電波拉皮 雷射溶脂 飛梭雷射 私密處保養 seo 104 104論壇 seo 行銷軟體 免費網路創業 網路賺錢