Friday, February 12, 2010

Kisah Asyif Part 2

Salam hari Jumaat. Dah 11 hari saya berpantang...another 33 hari.. sebulan je lagi. Tak apa la..pejam celik pejam celik habis la tempoh tu kan... bukan apa... bosan duk umah je..tak leh keluar2..eheheh.. ok la.. nak citer Kisah Asyif Part 2 pulak...

2 Februari 2010
Saya dikejutkan oleh nurse dalam kul 5 pagi untuk bersarapan. Diaorg hantar roti. Saya kejutkan En Asrof dan ajak sarapan sekali. Best pulak sarapan subuh2 cam gitu.. Kami habiskan sate yang en Asrof beli malam tadi. Dan kul 6 pagi saya mula berpuasa. Tapi dalam hati masih berharap manalah tahu saya dapat bersalin sebelum tengah hari. Pukul 12.30 tengah hari, saya disiapkan utk dibawa ke dewan bedah. Masa ni dah mintak2 maaf dan cium2 mak ayah semua la... En Asrof ikut sampai ke dewan bedah... masa ni mintak maaf dan satu kucupan diberi kepada saya. Sedih juga sebab en Asrof tak leh masuk.. Saya betul perlukan dia di saat2 cam gitu.. Dah dalam dewan bedah tu.. saya diberi penerangan oleh pakar bius. Baik sangat Dr. tuh.. saya yang tengah nerves ni pun rasa cool sikit. Maklumlah... bilik bedah tu je dah cukup menakutkan...dengan lampu2 nye. Saya dibius tanpa rasa sakit...alhamdulillah... lama2 rasa kebas dari paras dada hingga ke kaki. Saya tak leh gerak langsung. Masa ni Dr. Siti, gynae saya dah ready.. dia pun bagi tahu dia akan mulakan pembedahan. Cuak juga... tapi dr. pakar bius tu sentiasa ada kat bahagian kepala saya. Sentiasa tanya apa yang saya rasa... Alangkah bagusnya kalau en Asrof pun ada...huwaaaaaaa. Masa tu saya hanya terasa perut saya dipegang2. Tak sakit pun... dalam 15 minit tiba terasa mcm Dr tarik baby keluar.. masa tu la saya dengar tangisan pertama baby saya.. Dr. pakar bius tu siap ckp...ha..dah keluar dah.. Hanya satu dlm kepala saya..Saya dapat baby apa? Then Dr. bagi tahu saya dapat Baby Boy... rasa nak nangis je masa tu. I really hope dpt kongsi that excitement dengan en Asrof. Dia yang beriya2 tak nak tahu gender baby coz kami memang nak tunggu saat mcm tu la baru rasa seronok.. Yup, saya dapat merasakan kegembiraan itu. Masa tu saya hanya berharap en Asrof kat luar tu pun akan rasa yg sama bila diberitahu.

Nak ditolak ke dewan bedah.. peace no war..halalkan makan minum...

Asyif, our new pride and joy

Saya disorong keluar bersama baby boy saya tu. Besar nampakya. Saya dibiarkan berehat dulu sebelum naik ke wad. Masa ni la nurse keluarkan baby saya dan suruh saya menyusukan baby. Tak sampai 1 jam kelahiran.. saya dah menyusukan baby saya. Walau tak banyak sangat air susu yang keluar, tapi memang puas hati.. Saya kemudiannya dibawa naik ke wad.. ramai yang dah menanti. Semua senyum... yup semua gembira especially bila tahu saya dapat baby boy..

Alhamdulillah..sepasang dah anak saya.... Petang tu bincang2 nama baby. Memang saya dah listkan nama untuk baby girl dan boy. Akhirnya kami pilih Asyif bin Asrof yang bermaksud seorang penyampai/utusan. Biarlah dia menjadi utusan Allah yang soleh. InsyaAllah.. Dan bermula la kehidupan berpantang saya.. yang kena menjaga luka pembedahan.... Heheheh. Begitu la kisah kelahiran Asyif, putera KAMI sekeluarga....

Proud Ayah....

Proud kakak

9 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

terigt pengalaman c-sect baby2 kita .. aiseh .. mmg pengalaman yg tak kan dilupakan ... harus semua hepi ..impian nak boy tercapai ;-)

ajie_harini said...

waahh.. sangat terharu ngk gmbr aza kiss adik..haha

shuzana said...

comel asyif ni..pipi gebusss..dah sepasang skrg..seronok kan..

bapakatun said...

adik awak laa spoil.... bagi tau gender before tgk sindri.....

Omecool20 said...

:-) satu episod hidup As sekeluarga .. welcome to the world, Asyif !

zOe said...

aiyoo itu pipi asyif sungguh laa ku rasa nak cubit2 ..aszra sure suka sgt jadi big sis ni

Anonymous said...

tahniah as :) as usual, best baca entry as.jaga diri & selamat berpantang

-k.sa

!eNa PnG said...

tahniah....:D sangat kiut asyif :)

sweetlavender86 said...

owh doc siti eh yg monitor akak.sy pun tgh tunggu hari je nie nak bersalin.sy pun nnti bersalin kt kpj dgn doc siti.dah hujung2 nk bersalin nie tetibe je BP naik.doc pun risau.harap2 lah BP turun,nak sgt bersalin normal.congratz!