Thursday, June 25, 2009

Bercerita tentang pregnancy

Salam pagi Khamis.. Baru hari ni la berkesempatan dengan blog. Hmm.. kerja memang banyak..dan ditambah pulak dengan kadar kesihatan yang sangat merudum ni. Sebelum terlupa.. nak ucap terima kasih pada semua saudara dan kawan2 yang hadir ke birthdya party Aszra ahad lepas. Alhamdulillah...ramai sungguh yang datang. Khemah sentiasa penuh je... tak menang tangan axa nak melayan setiap orang. Aszra la paling happy...jumpa rama kawan.. nanti axa post citer dan gambar birthday aszra... tertinggal camera pulak kat umah.

Bercerita tentang kesihatan... seperti yang telah semua sedia maklum...axa sedang mengandung. Sejak isnin hari tu...axa dah mula pening, loya, letih.. pendek kata dah start kena morning sickness la ni.. tengah menaip ni pun sebenarnya rasa nak muntah.. Teringat masa mengandungkan Aszra dulu...pun mcm ni la..3 bulan pertama memang sangat lembik axa jadinya. Tapi dulu morning sickness ni memang belah pagi je... kali ni.. pagi kena, malam pun kena. Dah jadi night sickness pulak. Balik je rumah memang tak larat langsung. Melepek je la... lagi parah dari yang dulu. Tak apa la.. orang kata kalau mengandung ni banyak kerenah..insyaAllah bersalin nanti Allah permudahkan segalanya. Mcm masa bersalinkan aszra dulu...alhamdulillah...kejap je sakitnya dan mudah je nak push bagi aszra keluar. Tapi masa mengandung dulu... masuk hospital 2 kali...sebab kena ulcer peptik + demam panas.. loya , muntah memang tiap2 pagi la.. masuk kerja selalu kul 10 je.. sib baik masa tu bos amat memahami dan kerja swasta tak ada punch card.

Aszra pulak sekarang...alhamdulillah sangat memahami keadaan ibu dia yang teruk sangat bila malam. Last night dia offer untuk temankan axa naik ke bilik. Elok je dia pimpin tangan axa naik sampai ke katil. Dia siap pesan...ibu tidur yer.. sian ibu sakit kepala. So..memang dia akan lepak ngan ayah dia je la setiap malam... sebab ibu dia ni..kul 10 memang dah lelap. Axa yakin dia akan jadi kakak yang baik. Kadang2 dia kiss perut axa... dia kata dia kiss adik dia. Pernah sekali dia ckp kat perut axa..."adik...ni kak Aja tau"..dia memperkenalkan diri.. pandai anak ibu nak layan adik... ehheheh

Ayah aszra pulak... seperti biasa, paksaan dia.. suruh axa minum susu ibu mengandung ANMUM. Masa mengandung dulu pun sama.. Yang bestnya dia yang akan bancuh. Yup..sejak dari pregnant kan aszra dulu.. axa tak pernah bancuh susu sendiri. Semua ayah aszra yang bancuhkan. So.. minumlah axa satu hari satu gelas besar susu anmum tu... walaupun pada hakikatnya axa memang tak leh minum susu, rasa nak muntah. Tapi ayah aszra selalu kata...jangan pentingkan diri sendiri... minum demi anak dlm kandungan.. huhuhuh..

Btw.. axa dah mula buat check up.. punya la KAMI buntu nak gi check up dan bersalin kat mana nanti. Dari dulu axa memang suka check up dengan seorang gynae je... senang, dia yang check dan dia yang handle masa bersalin. Time aszra, my gynae, Dr Suriati Akmal kat Hospital Pantai Cheras.. memula nak stay ngan dia lagi..tapi memikirkan jauhnya la Hospital Pantai tu dengan rumah KAMI. Frust jugak sebab suka sangat dr suriati tuh. Then..atas recommendation dari Kak Aida dan dua tiga orang kawan2..axa ke Puat Perubatan dan Bersalin UMRA kat Seksyen 13, Shah Alam. Selasa lepas buat first check up. Gynae axa kali ni... Dr Ummul Wahiy dan suaminya Dr. Muhamad Rafi. Dr. Rafi tu sangat berhemah bila berckp.. ok la.. so far memenuhi expectation KAMI... so far kandungan ok... next 2 week nak datang lagi buat scan jantung baby...
Semoga semuanya berjalan dengan lancar...amin..

5 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

TQ sudi jemput kami .. kita tgu hubby transfer gmbr party x buat2 lagie .. tgu yer .. kita 22 jul nie ke umra utk details scan .. kita doakan axa selamat & baby pun sihat2 ;-)

cT zAiLeHa said...

Kak As tahniah ye..:D

as a.k.a axa87 said...

Thanks Diana sudi datang hari tu... si Adam tu pandai bawak diri..

Thanks Zai.. hehehe

Borgeeb said...

Congratulation!!!!!! semoga baby kali ni sihat dan kalau ada rezeki bonus.. dpt baby boy..

CaMaRPuTiH said...

congratulation yer for the next zuriat. moga tabah dan kuat. harap2 my turn lak pasni. :D

syioknyer tgk n dgr org ngandung. x sabo lak nak preggy lagi.