Monday, August 09, 2010

Menuju Puncak............Broga

Tajuk entri ala2 akademi fantasia..heheheh. seminggu yang lalu, kak dura citer tentang plan dia nak mendaki Bukit Broga di Semenyih. Wah...sound nice. Dan saya akhirnya mengajak en asrof utk turut serta. Thanks Kak Dura and Ted yang ajak we all join this activity.

Pagi Ahad, seawal pukul 4.30 pagi kami sudah berada di kaki Bukit Broga. Gelap.. Ada 22 orang kesemuanya. Oh, lupa saya nak perkenalkan.. Team yang saya ikut ni ialah Team PELOPOR.. Diaorg ni group yang suka adventure2 ni la.. turun naik gunung..masuk keluar gua. Rata2 memang dah berpengalaman la.. cuma saya dan en asrof dlm kategori baru la...heheh. Saya pernah la join aktviti mendaki ni..tapi time kat universiti dulu la.. lepas kawin.. dan beranak pinak , memang x join dah. So..kali ni saya nak test stamina saya. Perjalanan ke puncak ambil masa dalam satu setengah jam kalau tak silap saya.. Ada 4 puncak. Memula ingatkan dah sampai kat satu puncak tu dah la kan...rupanya ada yang lagi tinggi. So.. mendaki la kami dalam gelap dan bertemankan cahaya lampu suluh. Memang tak nampak apa2. Apa yang ada didepan..kami redah ajer.. Alhamdulillah sekitar 6 pagi, sampai la kami di puncak 4 selepas mengharungi pendakian yang mencabar la kan utk org2 baru macam saya. Ada part kena panjat guna tali tuh... risau jugak maklumla.. berat badan saya ni bukannya menarik untuk tergantung kat tali..ehheheh

Di atas puncak.. semua berehat.. sempat juga tidur. Dari atas, kami dapat lihat,ramai betul manusia2 lain yang sedang mendaki. Glamour jugak tempat ni... Dalam pukul 8 ++ kami bergerak turun sambil melakukan aktiviti fotografi. Puas la.. memang cantik pemandangan alam ciptaan tuhan ni... Saya dan en asrof tiba di kaki bukit sekitar pukul 10.45 pagi..alhamdulillah.. berjaya naik dan turun dengan selamat. InsyaAllah kalau ada kekuatan lagi..ingin kami tawan gunung pulak...ehehehheheh

Gambar lain semua dlm FB...


5 comments:

mscabbage said...

Ted & I were glad both of you decided to come. It was an adventure that only sharing can make it rewarding. I like to add that, apart from the photo taking, we contributed in cleaning up the place by taking down all the trashes left by some unscrupulous visitors. The Pelopor Adventure Team are very passionate about trekking, hiking as well as keeping the environment and nature clean.
Harap2 Asnida tak serik ikut kita....insyaAllah, ada masa2 yang lain.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhh bagusnyer ...sure stamina as mantapp nieh .. kalau kita tercungap2 ;-)

maizikeem said...

Wish I could join! Nevertheless you all looked great! What a way to welcome Ramadhan, with a good walk and a good hike. Bayangkanlah, tempat secantik ni ada di tempat kita! See you all 1st weeknd of puasa!

as a.k.a axa87 said...

Thank to Kak dura & Ted yang give the idea utk join this activity. Had a great experience...

Diana.. nak kata mantap sangat tak jugak..still tercungap-cungap but yang penting berjaya sampai ke puncak.

Kak Aida.. jom kite plan gi Gunung Senyum pulak nak... Kak Dura ngan Ted boleh jadi guide..

Anonymous said...

wah.. 1 stengah jam jugak panjat bukit broga ni ek.. ingatkan setengah jam je dah sampai.. bukit jer.. tinggi ke?

- apitt.blogspot.com