Thursday, November 19, 2009

Ada surat untuk Ibu

Salam pagi Khamis.. semalam.. sampai2 je kat rumah, lepas habis kelas mengaji, Aszra terus ckp... "Ibu, ada surat untuk Ibu..ustazah suruh bagi"... sambil dia bagi satu surat yang ada tulis nama dia. Surat apa la pulak... Axa pun bukak... then tengok, rupanya institut tempat aszra belajar ngaji akan adakan Majlis Penyampaian Hadiah Tahun 2009 pada 23 Disember 2009 kat Dewan Raja Lumu Muzium Shah Alam. Biasa la.. mana2 tadika sekarang ni tengah giat buat majlis akhir tahun la.. konsert la.. Axa ingat surat tu utk makluman aje... then tengok2 ..ada pulak tertulis Aszra pun akan dapat hadiah... 2 hadiah pulak tuh. 1. Anugerah Insentif Kedatangan (yer la..dia tak pernah ponteng ngaji lagi..) dan 2. Hadiah Amal Islami... tak tahu la axa apa bendanye tu. Pastu kat surat tu jugak kata Aszra akan terlibat ngan program Amal Islami dari 6-22 Disember.. ala2 mcm program cuti sekolah... dan Aszra terpilih untuk aktiviti Selawat. Pastu ada sukaneka jugak... Aszra duk dalam Rumah Kuning (Al-Farabi).


Axa ingat... just hantar mengaji sebelah malam tak perlu join apa2 aktiviti macam budak2 yang tadika kat situ sebelah siang... rupanya kena jugak.. Call ustazahnya tadi.. rupanya memang semua pelajar kena join walaupun hanya ambik kelas mengaji je...heheheh... Then tanya jugak hadiah apa lak yang si Aszra ni akan dapat... Ustazah tu ckp dia dapat special sebab dia la pelajar paling kecik yang dah mula belajar mengaji. hehehhehe.. ye la.. si Aszra tu baru 3 tahun lebih. Kat kelas ngaji dia rata2 umur 6-12 tahun. Pastu sekarang ni balik ngaji je suka citer akak2 yang sama kelas dia, suka sangat nak dukung2 dia... macam2..


Ramai yang tanya apa perkembangan Aszra ngaji. Alhamdulillah.... gi ngaji without fail.. sangat senang nak suruh gi ngaji..tak pernah tak nak pun.. Pastu tengok kat buku Qiraati dia tu dah banyak jugak dia belajar. Sometimes axa mcm tak caya betul ke dia ni dah leh membatangkan huruf2 jawi tu.. bila suruh kat rumah.. mcm2 alasan.. dia kata nanti dia ngaji ngan ustazah la.. tapi bila weekend axa rutinkan dia untuk berlatih apa yang dia dah belajar..Alhamdulillah.. memang dah kenal dan boleh membaca dah anak Ibu ni.... Masa mula2 dia baca depan axa.. rasa nak nangis pun ada.. terharu.. (over la pulak ). Yer la.. Ibu mana yang tak happy bila tengok anak sendiri boleh mengeja jawi cam gitu.. Lagipun axa tak letak expectation yang tinggi kat dia sebab dia baru 3 tahun lebih.... apa2 pun sangat syukur tengok minat dia nak belajar mengaji ni.... Mudah-mudahan terang hatinya untuk terus pandai mengaji.. InsyaAllah...

sekarang ni suka main game kat Internet...

4 comments:

eYe said...

bagusnye aszra...hope lepas ni aszra lagi rajin mengaji...n jadi anak yg solehah....

zOe said...

part yg main game kat internet tu boleh join ngan kak aunty bee lah hehe..congrats to aszra on her achievement

as a.k.a axa87 said...

Ai.. cam na persiapan?? tinggal sebulan je lagi kan...

Amboi Bee... Kak Aunty Bee?? perasan kakak le pulak.. New Moon udah tengok ker?? kite tak sabor tunggu 26/11 ni...

eYe said...

so far ok la...tinggal nak siapkan bunga telur...insyaallah, pelan2 ti siapkan