Monday, April 12, 2010

Cabaran as Ibu dan Ayah


Salam pagi Isnin. Hari ni minggu kedua saya bekerja. Saya akui melalui minggu pertama bekerja agak sukar. Kenapa? Yer la..saya dan husband baru nak adjust balik masa kami. Terasa mencabar pulak. Walaupun sebelum kehadiran Asyif memang pagi2 dah kena hantar Aszra, tapi kali ni lebih banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Rutin kami setiap hari, kul 5 pagi saya dah bangun. Mandi, dan bersiap2 nak ke ofis. Lepas tu siap2kan barang2 nak bawak mcm breast pump, techni ice, bekalan susu satu hari utk bagi kat mak, baju dan beg mengaji Aszra. Lepas sembahyang subuh, saya akan tukar pampers Asyif. Dah siap2 semua dalam 6.15 gerak la kami 4 beranak ke rumah mak. Kadang2 kalau Asyif tak menyusu kul 5, saya akan susukan dia dalam kereta je. Lepas dah hantar anak2 tu, kami pun gerak ke ofis. Alhamdulillah.... minggu pertama saya sampai ofis awal. Yer la.. keluar dari rumah awal kan.


Belah petang pulak, biasanya saya akan singgah rumah saya dulu untuk simpan susu yang dah di pam kat ofis. Takut lak nanti x elok susu tu even ada techni ice.. Pastu bergegas ambik Aszra dan Asyif. Biasanya dua2 anak saya dah dimandikan oleh mak. Aszra pulak dah siap2 pakai baju mengaji. Setiap Isnin - Rabu, 8-9 malam kan dia ada kelas mengaji. Kami akan sembahyang dulu kat rumah mak. Lepas Marghrib baru gerak balik Setia Alam dan hantar Aszra. Pastu balik la rumah... saya akan mula memasak. Yup, saya tetap akan masak.. Asyif biasanya waktu ni dia boleh lepak2 tengok tv dengan ayah dia. Kul 9 baru lah husband saya gi ambik Aszra. Makan malam sekitar kul 9.30 mlm. Tapi husband saya cadang belah malam, saya tak perlu masak berat2 mcm nasi atau lauk. Maybe boleh buat mee, spagetti, potato salad. Ringkas dan tak lah heavy sangat. Husband saya pun faham..saya balik kerja penat kan...nak masak lagi, anak lagi..eheh. Selalunya lepas clear up kan meja dan basuh pinggan... baru lah dapat lepak2 tengok TV. Sekarang ni, husband saya la yang akan selalu entertain Aszra. Kadang2 kesian saya tengok Aszra tu... saya tak larat nak duduk ngan dia buat KUMON, buat ABC atau baca buku citer. By the time saya lepak depan TV, memang akan tumpukan pada si Asyif la.. nak menyusu la, tukar pampers la.. ada masa dia nak duduk beriba dengan saya. So, sekarang ni kami dah deal..husband saya akan spent time ngan Aszra untuk buat aktiviti2 dia. Saya pun kadang2 terlalu letih akan tertidur dulu... Husband saya yang akan jaga Asyif jugak.... Syukur sangat husband saya sangat faham dengan kemampuan saya. Yer la.. saya tidur kejap je.. pastu tengah malam akan bangun2 untuk susukan Asyif. Sekarang ni waktu tido jadi tak menentu la.. dan sebab tu berat saya turun kot.. (saja nak bagi tahu dah kurus ni...) ehheheh...


Saya respect dengan ibu2 yang ada anak lebih dari 2 dan tak ada maid. Pastu anak kecik2 lagi lak tuh. Saya yang baru dua ni dah terasa cabarannya. Mungkin saya baru lagi kot.. kata orang..alah bisa tegal biasa. Lama2 ok la kot kan... itu la sacrifies menjadi ibu dan bapa kan.. sama macam mak dan ayah saya yang membesarkan saya dan adik dulu2....

5 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kagum dgn as .. mmg tugas ibu bapa nie smp bila pun x habis .. mmg bekorban apa saja demi anak2

as a.k.a axa87 said...

diana, tu la.. dah ada anak dua ni rutin dah jadi lain. Letih jugak kadang2..tapi bila tengok muka anak2 tu, terus rasa tenang je..

As said...

salam as... (as jugak) nama awak sama ngan akak sy.. asnida ya... hmm ya la kiter sama doktor.. dr. siti... dari anak yg no 1 lg mmg dgn dr siti..hahhaah... congrats on ur new born.. boy gak erk.. Alhamdullillah.. dr baby pun sama... datuk zul...hehehe...

Anonymous said...

salam as..tahniah dah ade 2 baby..xpela as,sabar layan keranah anak dan cabaran kita untuk menjaganya..shina dah ade 5 boy nipun rasa penat sgt..yela kitakan kerja,balik nak uruskan rumah lg...banyak keje wooo..lg2 la klu suami shina takde,huru-hara rumah..hehehhe..kdg2 menyambil wat keje..tgk bdk2 lg belajar..tupun dh serahkan tugas mengaji kat ustazah sebelah blok shina ni..tp alhamdulillah shina dh ajar bdk2 dari kecik nak disiplinkan diri,kemas rumah...yg kecik tupun dh 3 tahun..
takpe as,insyaAllah jasamu tetap dikenang...hehehe

north face factory outlet said...

Buy best wedding dresses at best price from world leading online dresses supplier.Enjoy custom made prom dresses,discount wedding dresses,lace wedding dresses,cheap wedding gowns,cheap evening dresses,discount wedding gowns,discount prom dresses,cheap prom dresses at http://www.dressesol.com