Monday, December 31, 2012

Tirai Penutup 2012

Assalamualaikum wbt.
 
Enam bulan blog saya ini sunyi sepi. Saya pun tak pasti kenapa lah susah sangat nak berblog sejak akhir-akhir ni. Mungkin kemudahan yang banyak di Facebook telah menyebabkan saya agak malas untuk menulis. Hmm.. Memang tak elok untuk saya kalau malas menulis ni. Tahun depan, hidup saya akan banyak dengan aktiviti menulis. Jadi tulis blog ni boleh lah dijadikan latihan. Harapnya lepas ni saya dengan azam baru nak menulis blog ini semula seaktif mungkin. Sekadar untuk menjadi tatapan dan rujukan saya kemudian hari. In sha Allah..
 
Pejam celik pejam celik, sekejap je 2012 nak melabuhkan tirainya. Hari ini 31 Disember 2012, saya masih bekerja. Banyak peristiwa pahit manis yang berlaku sepanjang 2012 ni. Sebagai penutup tahun 2012 ni, saya catatkan peristiwa dan kenangan yang penting untuk saya dan keluarga.
 
Jun 2012
Saya tercedera agak teruk di lutut sebelah kiri dalam perlawanan bola jaring Sukan Antara Kampus INTAN (SAKI) di Kemaman, Terengganu. Kali pertama saya injured macam tu. Sakitnya Allah saja lah yang mengetahuinya. Tisu dan ligemen bawah lutut kiri saya koyak. Nak bergerak pun susah. Terpaksa guna tongkat. Merasalah jadi Orang Kurang Upaya sekejap. 2 bulan saya tak boleh buat aktiviti lasak terutamanya bersukan. Solat pun kena duduk atas kerusi je. Memang mencabar lah. Tapi Alhamdulillah, kaki saya dah ok. Dah boleh berlari semula. Boleh kembali aktif
 
Ogos 2012
Alhamdulillah, syukur saya kepada Allah. Saya telah berjaya ditawarkan dengan Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) 2013 untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD. HLP ni biasiswa penuh yang Kerajaan tawarkan pada penjawat awam yang menepati syarat. Seawal bulan April, saya submit proposal, kemudian di panggil interview pada bulan Julai dan 3 hari sebelum Aidilfitri keputusan diumumkan. Saya antara 100 orang penerima HLP PhD. Mengalir air mata saya, kurniaan Allah sangat besar untuk saya. So, In sha Allah, jika tiada apa-apa masalah, saya akan mula Cuti Belajar Bergaji Penuh pada pertengahan Februari 2013 selama 3-4 tahun di UKM Bangi.
 
 
September 2012
Salah satu impian saya pada tahun 2012 ialah untuk menawan puncak Kinabalu. Sejak bulan Mac saya telah pun menempah tiket dan tempat untuk mendaki bersama en. suami melalui group Pelopor. Sejak itu, saya dan suami mula menjalankan latihan sendiri seperti berjoging, bersukan untuk menambahkan stamina. Kecederaan saya pada bulan Jun pada awalnya agak memberi saya tekanan kerana saya bimbang jika kaki saya tidak sembuh, mana mungkin saya mampu mendaki puncak tertinggi di Asia tu. Tapi Alhamdulillah, berkat doa dan kecekalan, saya mampu meneruskan latihan sekitar bulan Ogos dan September. Saya dan suami mendaki tangga batu caves, mendaki Bukit Tabur dan saya sendiri setiap petang berjalan 3 pusingan mengelilingi INTAN. 14 September kami berlepas ke Kota Kinabalu dan pada tanggal 16 September 2012, pukul 8.10 pagi saya dan suami berjaya sampai ke puncak tertinggi Gunung Kinabalu. Cabaran dan dugaan sangat banyak sepanjang perjalanan mendaki. Tapi bila hati kita telah nekad, in sha Allah impian boleh jadi kenyataan. Sujud syukur saya di puncak gunung. Kuasa Allah amat besar. Saya dapat melihat keindahan alam yang pada saya sangat mengagumkan.
 
 
Oktober 2012
Bulan Oktober, bukan lah kenangan pahit tetapi ia menyaksikan satu impian yang belum dapat dicapai. Hajat untuk menghantar emak dan ayah ke Tanah Suci Mekah tidak tertunai. Nama man dan ayah belum tersenarai lagi walaupun buat rayuan. Saya tahu, semua ini ketentuan Allah, hanya Dia yang tahu apa yang tersirat. Saya tahu ada perasaan kecewa pada mak dan ayah. Tapi semua tu takkan mematahkan semangat kami untuk berusaha lagi tahun 2013. Semoga impian Mak dan Ayah ke Mekah akan terlaksana juga.
 
 
Disember 2012
Baru-baru ni sempena cuti sekolah, kami ke negeri Johor. Kebetulan company en suami buat family day di Le Grandeur, Senai. Jadi hari ke tiga kami ke Legoland. Ini impian Aszra lah. Sentiasa mengira hari nak ke Legoland. Alhamdulillah.. dapat juga dia sampai ke sana. Dari pukul 10 pagi sampai lah waktu nak tutup 8 malam baru kami keluar. 10 jam menghabiskan masa sepenuhnya di sana. Ada yang bertanya best ke tidak. Pendapat saya, kalau kita pandai manage masa kita, memang lah berbaloi dengan harganya. Legoland ni sesuai untuk keluarga yang ada anak-anak sekitar umur 3 tahun ke atas sebab hampir semua rides adalah untuk keluarga dan kanak-kanak hendaklah berketinggian 100 cm dan ke atas baru boleh main rides. Jadi Asyif, anak teruna saya memang tak ada masalah sebab dia dah lebih 100cm. Roller coaster pun dia naik. Tempatnya sangat terjaga, bersih.. dan banyak tempat berehat. Kalau ada yang tanya panas tak, mestilah panas. Negara kita kan beriklim Khatulistiwa. Hanya panas dan hujan. Jadi lebih baik panas sebab kalau hujan langsung tak boleh main apa-apa. Alhamdulillah, waktu kami pergi tu memang cuaca panas. Bagi yang tak boleh tolerate dengan kepanasan saya nasihatkan jangan pergi belah pagi ke tengah hari.. pergilah belah petang sebab cuaca cantik redup je. Tapi sekejap je lah dapat enjoy the rides kan. Kami anak beranak memang ok je. Bila penat berehat la. Anak-anak pun bila letih siap tertidur. Bila dah bangun, sambung semula. Senang cerita, memang best la di Legoland.
 

Tentang anak-anak pulak, Aszra dah pun menamatkan zaman tadika di Genius Aulad. Alhamdulillah, dia mendapat didikan yang baik di situ terutamanya pelajaran Agama. Mengaji pun Aszra dah start Al-Quran. Tahun depan dah darjah satu. Semakin bijak dan matang. Asyif, baby boy saya yang semakin membesar. Memang betul-betul membesar. Beratnya saja dah 23 kg dibanding dengan kakak nya yang baru 20kg. Tinggi pulak tu dia. Dah macam budak umur 4 tahun. Cuma ada kerisauan di hati saya. Asyif masih belum boleh bercakap sepenuhnya. Malah perkataan pun tak banyak yang boleh disebut. In sha Allah, tahun depan ni saya nak bawa dia rujuk ke pakar. Setakat ni dia nampak seperti kanak-kanak yang hyperactive. Tapi sangat bijak dan baik sangat. Tak bawak banyak masalah walaupun dia sangat aktif. Mendengar kata dan lembut hati anak bujang saya tu. Saya yakin, Asyif akan membesar bijak macam Aszra.
 
Tahun 2012 banyak mengajar saya tentang kehidupan supaya lebih matang. Setiap impian yang kita inginkan mampu menjadi kenyataan sekiranya kita berusaha dan berserah kepada Allah. Hanya dia yang mengetahui yang terbaik untuk kita. Selamat jalan tahun 2012. Kenangan 2012 akan sentiasa diingatan. Yang baik kita teruskan , yang buruk kita jadikan tauladan. In sha Allah...

6 comments:

Anonymous said...

as salam....wah rindunyer nak bc perkembangan as & family...congrats kerana berjaya terpilih utk menerima HLP, suami sy akan cuba lg utk thn 2013...sy juga dpt HLP tp utk master dan tinggal lg 9 bulan utk ditempuhi...tahniah sekali lagi dan semoga terus berjaya..

Dinh Ha said...

đồng tâm
game mu
cho thuê nhà trọ
cho thuê phòng trọ
nhac san cuc manh
số điện thoại tư vấn pháp luật miễn phí
văn phòng luật
tổng đài tư vấn pháp luật
dịch vụ thành lập công ty trọn gói
Sở Dương từ khóe miệng phun ra một ngụm máu, hắn cố nén sự đau đớn nơi ngực, thản nhiên nói: “Ngươi có thể vì ta quên sinh tử, ta… sao lại có thể để ngươi chết?”

Kỷ Mặc ngây người!

Lời này của Sở Dương nói ra rất mơ hồ nhưng hắn lại có thể nghe được ý nghĩa sâu xa trong đó.

Ngươi coi ta là huynh đệ, ngươi có thể vì ta mà quên sinh, thì ta cũng có thể vì ngươi mà quên tử.

Khổng Thương Tâm thân lộn một vòng đi ra ngoài, nơi bị đâm trúng máu tươi rơi xuống đất, đã không nhúc nhích!

Hắn vẫn đứng ngạo nghễ như vậy, ánh mắt giống như lợi kiếm nhìn về phía Sở Dương! Sở Dương giãy dụa, bám vào vai Kỷ Mặc mà đứng lên, ánh mắt xa xa đối diện với Khổng Thương Tâm.

Ánh mắt Khổng Thương Tâm lộ ra một tia mất mát, sau đó y cứ đứng như vậy, hình như là cố gắng dùng toàn bộ sức lực của mình, đem ánh mắt chính mình chậm rãi dời đi, nhìn về phía bầu trời đêm.

Đó là phương hướng Âm Vô Pháp rời đi.

Ánh mắt Khổng Thương Tâm tràn đầy sự quyến luyến, hắn nhẹ nhàng thở ra một hơi, cả cơ thể đột nhiên yên lặng, bất động!

“Đừng động vào hắn!” Sở Dương ngăn mấy binh lính cầm đao đang muốn xông lên, khẽ thở dài: “Hắn đã chết rồi!”


ninest123 said...

replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, louboutin shoes, cheap oakley sunglasses, sac longchamp, air max, nike air max, kate spade outlet, ugg boots, nike free, ugg boots, christian louboutin outlet, nike outlet, jordan shoes, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, prada handbags, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, prada outlet, nike roshe run, nike air max, tiffany jewelry, uggs on sale, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp, burberry, louboutin, louis vuitton, louboutin outlet, louis vuitton outlet, michael kors, tiffany and co, longchamp outlet, ralph lauren pas cher, air jordan pas cher, chanel handbags, replica watches, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike free, oakley sunglasses

ninest123 said...

burberry outlet online, michael kors, hermes, tn pas cher, north face, true religion jeans, new balance pas cher, air force, coach outlet, michael kors outlet, ralph lauren uk, sac guess, true religion jeans, kate spade handbags, ray ban uk, coach outlet, timberland, michael kors outlet, nike air max, converse pas cher, hollister, burberry, lululemon, north face, ray ban pas cher, nike free run uk, michael kors outlet, hollister pas cher, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, nike roshe, oakley pas cher, nike blazer, nike air max, nike air max, michael kors, michael kors, vanessa bruno, coach purses, ugg boots, hogan, lacoste pas cher, michael kors, ugg boots, mulberry, true religion outlet

ninest123 said...

ralph lauren, insanity workout, north face outlet, mont blanc, gucci, instyler, reebok shoes, babyliss, ferragamo shoes, wedding dresses, asics running shoes, longchamp, iphone cases, bottega veneta, soccer shoes, converse outlet, mac cosmetics, nike roshe, jimmy choo shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hollister, nfl jerseys, nike huarache, baseball bats, louboutin, p90x workout, birkin bag, nike air max, nike trainers, vans shoes, beats by dre, lancel, oakley, giuseppe zanotti, nike air max, soccer jerseys, mcm handbags, herve leger, ray ban, north face outlet, celine handbags, vans, new balance, timberland boots, hollister, valentino shoes, lululemon, hollister, ghd

ninest123 said...

coach outlet, moncler outlet, canada goose, pandora jewelry, louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton, wedding dresses, louis vuitton, moncler, canada goose, moncler, bottes ugg, swarovski crystal, pandora charms, moncler, ugg boots uk, juicy couture outlet, replica watches, ugg,uggs,uggs canada, canada goose outlet, moncler, louis vuitton, moncler, pandora charms, swarovski, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, karen millen, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, moncler, ugg pas cher, montre pas cher, thomas sabo, toms shoes, juicy couture outlet, moncler, supra shoes, doudoune canada goose, sac louis vuitton pas cher, canada goose uk, hollister